Administrerende direktør i NKF, Kirsti Kierulf. Foto: Christopher Caspersen

Administrerende direktør i NKF, Kirsti Kierulf. Foto: Christopher Caspersen

NKF digital

Digitalisering av byggenæringen – nå eller aldri om du vil ha kommunene som kunder

Adm. dir. Kirsti Kierulf skriver denne uken om digitaliseringen av drift og vedlikehold innen kommunal eiendom, eller mangelen på den.


Tekst: Kirsti Kierulf, adm.dir., NKF


"Digitalisering av byggenæringen – nå eller aldri om du vil ha kommunene som kunder" var tittelen på et foredrag jeg holdt på konferansen til Computerworld torsdag 8 juni. Det var over 400 mennesker i salen som representerte over 40 ulike leverandører som leverer til oss når vi bygger og drifter. Jeg er fortsatt ny, men ikke helt fersk lenger etter 9 måneder, og jeg overraskes over hvor lite vi har digitalisert drift og vedlikehold av eiendommene våre. Drift og forvaltning består av mer enn 75 ulike oppgaver organisert i opp til 6 virksomheter (analyse fra Norsk Eiendom).

I gjennomsnitt bruker vi over 10 ulike systemer for å støtte oppgavene våre, og de er som regel ikke integrert. Resultatet er at vi registrerer og oppdaterer data om samme bygg og eiendommer flere ganger i samme kommune, istedenfor å sikre at data oppdateres der endringen oppstår og gjenbrukes på tvers av de ulike systemene. Dette skal vi jobbe sammen med fremover for å bli bedre.

Selv om vi sier at 90% av alle byggene vi trenger er bygget, skal vi bygge mye fremover og nok mer enn 10%, rett og slett fordi vi får bestillinger av politikerne. Etter sommeren har vi en ny versjon av Prosjekthjelper klar. Løsningen er nå basert på en Microsoft plattform og gjør det enkelt for deg å gjenbruke innhold du allerede har skapt i prossessen frem til et konkurransegrunnlag på anskaffelse av formålsbygg. Vi jobber også med innhold på boliger og håper å ha det klart tidlig i høst.

Det jeg lovet næringen at vi nå setter opp farten. Men vi gjør det som gode bestillere og med økt digital kompetanse. Det skal vi gjøre gjennom å eie og utvikle verktøy, tilby deg kompetanse så du blir en god bestiller av også det digitale innholdet tilknyttet et bygg. Vi vil gjennom nettverkene Digital Eiendomsledelse jobbe med å etablere beste praksis, hva vi bruker BIM-modeller til, hva vi eventuelt trenger av en digital tvilling og vi vil utforske nye muligheter og ny teknologi. Det finnes og kommer masse spennende ny teknologi som sammen med kloke folk er smarte løsninger. Vi har de kloke folka, vi skal bli bedre på forstå hva vi trenger og hva vi bruker av digitale løsninger og da blir vi smarte digitale eiendomsledere.

Ha en super helg.

Kirsti

PS: Er du litt nerd som meg sjekk ut graph-database teknologien som kommer nå og la deg inspirere til hva bilindustrien har gjort med digitale tvillinger på bil-produksjon og hvordan vi kan gjøre det samme med formålsbygg, f.eks sykehjem som vi må bygge/redefinere mye av fremover: https://neo4j.com/blog/graphs-in-automotive-and-manufacturing/