Vi er alle positive til, og ønsker å få på plass, effektiv og god eByggesaksløsning i kommunene.

Rune Aale-Hansen, administrerende direktør, Norsk Kommunalteknisk Forening. Foto: Alex Asensi.

Norsk Kommunalteknisk Forening

Direktørens hjørne: Digitale byggesaker må bli riktig første gangen

Vi er alle positive til, og ønsker å få på plass, effektiv og god eByggesaksløsning i kommunene. Vi ønsker at saksbehandlingen skal være rask og riktig på første forsøk. Mye av grunnen til at ting kan gå tregt er at det kommer mange mangelfulle søknader, rundt 40%.  

Som følge av korona har vi opplevd et paradigmeskifte hva gjelder digitalisering og bruk av høyteknologiske midler. Jeg tror vi nå er modne for å drive prosessen med eByggesak og digitale søknader fremover. 

Denne uken hadde DiBK et webinar om Fellestjenester Bygg på nett med innlegg fra både leverandører og interessenter, samt eksempler fra brukere 

Flere kommuner melder om at restansene på byggesaker går ned etter vi begynte med hjemmekontor. Norske kommuner har fokus på å holde hjulene i gang, og det er vi stolte av å fortelle til alle.

Effektivt og riktig første gangen 
Det vil være viktig at norske kommuner stiller seg bak mulighetene som finnes til at tiltakshavere sender inn søknadene sine digitalt. Derfor blir det viktig at norske kommuner setter fokus på å gjøre det attraktivt å bruke digitale byggesøknader. 

Som kommune har vi enda til gode å kunne kreve digitale søknader. Jeg tenker dog at vi må gjøre det så attraktivt som mulig for innbyggere og næringsliv å sende inn digitalt. Dette gjennom å fortelle dem at behandlingstiden blir kortere, dialogen blir ryddigere og man kommer fortere i gang med byggeprosessen hvis man bruker Fellestjenester Bygg. 

Enklere og bedre for alle parter. 

Norsk Kommunalteknisk Forening har i alle år jobbet for enhetlig praksis innen byggesaksbehandling på tvers av kommunegrensene, og dette vil vi fortsette med. 

Rune Aale-Hansen 
Administrerende direktør 
Norsk Kommunalteknisk Forening 

 

Still krav om digitale byggesøknader