Vi får nå signaler om at tjenesteapparatet nå blir bedt om å kutte kostnader for at underskudd ikke blir for store. Det vi frykter er igjen at man kutter i driftssystemer og vedlikehold som på sikt vil gi kommunen økte kostnader, skriver Rune Aale-Hansen.

Rune Aale-Hansen, administrerende direktør, Norsk Kommunalteknisk Forening. Foto: Alex Asensi.

Norsk Kommunalteknisk Forening

Direktørens hjørne: Kostnadsdrivende koronakutt er ikke veien å gå

Alle ekstraordinære koronatiltak fører til store kostnadsøkninger i kommune-Norge. Mange steder er økonomien stram og vi er bekymret for at dette vil utløse kostnadskutt som svekker den ordinære driften. Det gjøres en fantastisk innsats i hele kommune-Norge i disse dager, og det koster penger. Vi får nå signaler om at tjenesteapparatet nå blir bedt om å kutte kostnader for at underskudd ikke blir for store. Det vi frykter er igjen at man kutter i driftssystemer og vedlikehold som på sikt vil gi kommunen økte kostnader.

Koronatiltak i kommunen gir økte kostnader. Selv vedtatte tilskudd må det påregnes at mange kommuner vil oppleve større underskudd i 2020. Nå kommer det  signaler om at tjenesteapparatet blir bedt om å kutte i driftskostnader for å redusere underskudd. 

Det er både forståelig og ansvarlig at man i kommunene ber tjenesteapparatet kutte kostnader for å redusere underskudd vi alle vet blir stort. Jeg er bekymret for at man kutter i systemer og vedlikehold som gjør fremtidige vedlikeholdskostnader unødvendig store. Vi har fra tidligere eksempler på kommuner som har hatt manglende internkontrollsystem, og hvor uønskede hendelser som brann har ført til kraftig kutt i forsikringsutbetalingene. Dette er noe kommunen bør passe seg for å gamble med.

Jeg tror det vil være et betryggende signal om kommunalministeren tydelig oppfordrer kommunene til å ivareta fortsatt god forvaltning blant annet av kommunale eiendommer, veger, vann- og avløpsnettverk. Da kan man ikke kutte i kontrollsystemer og vedlikeholdsutgifter. Dersom kommunalministeren forteller kommunene at man vil ha et mildere blikk på underskudd som opparbeides i 2020, vil det kunne gi kommunene litt mer arbeidsro i en presset situasjon. 

For å eksemplifisere bekymringen vår. I disse dager øker renholdskostnadene i forbindelse med åpningen av skoler og barnehager. Det er nødvendig at man får vasket og desinfisert. Men om man kutter internkontroll av skolen eller barnehagen og i tillegg vedlikeholdsbudsjettet, kan man ende opp med et bygg som utvikler sopp og råte, og dårlig inneklima. Man må tenke seg grundig om dersom det skal settes inn kostnadsbesparende tiltak. Svaret er ikke mindre kostnadskutt i år, som vil gi økte kostnader neste år. I denne tiden med forsterket renhold, er heller ikke svaret å kutte i renholdsbudsjettene.

Vi må ha tydelige prioriteringer.

Rune Aale-Hansen
Administrerende direktør
Norsk Kommunalteknisk Forening