Fra venstre: Christian Henrik Toven (fagansvarlig, Kristiansund vannverk), Thor Hasselø (leder VA, Kristiansund kommune) og Agnar Bøthun (driftsoperatør, Voss heard), Ivar Gjerad (Voss head). Foto: Sindre Haarr

Fra venstre: Christian Henrik Toven (fagansvarlig, Kristiansund vannverk), Thor Hasselø (leder VA, Kristiansund kommune) og Agnar Bøthun (driftsoperatør, Voss heard), Ivar Gjerad (Voss head). Foto: Sindre Haarr

NKF og Norsk Vann

Disse har Norges beste drikkevann

I snart ett år har juryen letet etter det beste drikkevannet i landet. Semifinalister fra hele landet var i dag samlet finalen på Ås. – Dette var fantastisk, forteller driftsoperatør ved Vossevangen vassverk, Agnar Bøthun.

Til finalen stilte 18 vannverk fra hele landet i to klasser; grunnvannskilder og overflatekilder. Etter en lang smaksrunde kom juryen med sin bedømmelse: Norges beste drikkevann finner vi i Kristiansund og på Voss.

I klassen for overflatekilder var det Kristiansund vannverk som stakk av med seieren.
– Dette var stas. Vi har en god og beskyttet drikkevannskilde, som vi prøver å holde uberørt, forteller Thor Hasselø som er leder for vann og avløp i Kristiansund kommune.

Det beste grunnvannet i Norge finner vi på Voss.

– Dette var fantastisk! Vår gode grunnvannskilde er grunnen til at vi vinner i dag, forteller Agnar Bøthun som er driftsoperatør i Voss herad.

Juryleder, Johan P. Nielsen, forteller at konkurransen var beinhard og at juryen trengte en ekstra runde for å avgjøre hvem som skulle stå på toppen av pallen. – I dag har vi smakt på vann av svært høy kvalitet og juryen mener at vi har funnet to verdige vinnere, forteller Nielsen.

Konkurransen arrangeres av Norsk Vann og Norsk Kommunalteknisk Forening som har kårets Norges beste drikkevann siden 2003.

– Først og fremst vil jeg gratulere Voss og Kristiansund. Konkurransen setter smak og vannkvalitet i fokus. I hele landet har vi veldig mye godt drikkevann. Vi håper at konkurransen er med å sette standarden for hva som er godt drikkevann, løfte frem godt arbeid som gjøres i hele landet og ikke minst at vannverkene deler beste praksis med hverandre, sier administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening, Kirsti Kierulf.

Norsk Vann-direktør, Ragnhild Aalstad, mener konkurransen er med å skape blest om bransjen og det viktige samfunnsoppdraget som ligger i å sikre godt og rent vann til alle. – Norge er så heldig å ha verdens beste drikkevann, med jevnt over svært høy kvalitet. Jeg håper konkurransen kan bidra til oppmerksomhet om hvor heldige vi er som har denne ressursen så tilgjengelig. Det er lett å ta dette for gitt, men vi vet at det ikke kommer av seg selv. Ansatte i vannbransjen og Norsk Vanns medlemmer jobber hver eneste dag for å sikre rent vann i springen. Samtidig vil det være behov for ytterligere grep for å sikre rent drikkevann også i fremtiden, både teknologiutvikling, investeringer og arbeidsinnsats. Sammen er vi klare for å ta også den utfordringen, avslutter Aalstad.