Skjermdump fra video om prosjektet fra Oslo kommune. Kilde: Youtube

Skjermdump fra video om prosjektet fra Oslo kommune. Kilde: Youtube

Boliger for fremtiden / 13.-14. april

Dronning Ingrids Hage: Hvor fortiden og fremtiden går hånd i hånd

Vi lar oss alle begeistre av demenskoret som lærer oss mye om demente og deres, og pårørendes hverdag. Vi som jobber med boliger, har mange demente som brukere av våre boliger, og vi strever hver dag med å legge til rette for en god hverdag, men hvordan og hva er best? 

Boliger for fremtiden går av stabelen 13.-14. april i Oslo.
Boliger for fremtiden går av stabelen 13.-14. april i Oslo.

Kirsti Kierulf 
Administrerende direktør 
Norsk Kommunalteknisk Forening 


Det er ikke sikkert vi finner svaret, men vi vil alltid forsøke å gjøre det bedre. For noen år siden var det mange kommuner i Norge som lot seg begeistre av demenslandsbyen i Nederland. Her hadde en aktør for første gang satt de dementes behov inn i et boligkonsept på de dementes premisser.  

En god venn av meg beskrev det å være dement som at; hjernen er som et svømmebasseng som renner over, og det er ikke plass til mer vann. Jeg synes bilde er vakkert, og om du ser etter enten det er på TV skjermen, i samtalene eller når du møter en med utfordringene, så vil du ofte se at det stemmer.  

Og det vi vet, det er at i bunnen av bassenget ligger minner og opplevelser som hendte for en tid tilbake. Det er denne kunnskapen demenslandsbyen tar tak i. Når vi bygger boligene, bruker vi arkitektur til å visualisere de gode minnene og skape trygghet og gode hverdagsopplevelser.  

Vi som er boligutviklere og forvaltere har et mulighetsrom til å gi gode hverdager, og disse ser vi nå at flere og flere bruker.  

Snart åpner Dronning Ingrids hage i Oslo. Her bygges det en landsby, inspirert av andre, men på Oslos premisser. På taket er det solscellepanel med sitater fra Oslo-diktere. Hagen er laget med beplantning som beboere, som har bodd i nærheten av Oslomarka vil kjenne seg igjen i. Fargevalget følger beboerne fra egne rom, til fellesrom og ut i utearealer, og vil hjelpe beboerne til å finne veien hjem igjen. Dette er en av mange ting, mest spennende er kanskje at midt blant det gamle er det restaurert en gammel drengbolig som vil fungere som samlingssted og et tilbud for frivillighet og andre til å komme inn med aktiviteter.  

Mer om prosjektet finner du her

Vi er stolt og glade over at prosjektleder fra Dronning Ingrids Hage kommer til Boliger for fremtiden for å fortelle deg mer. Du kan melde deg på konferansen her