Energi

EFF mener at man bør ha pristak på fjernvarme

Eier- og forvalterforum (EFF) er interesseorganisasjon for Norges byggeierorganisasjoner og består av: Huseierne, NBBL, Norsk eiendom, Norges Bygg- og Eiendomsforening, Finans Norge, Statsbygg, Forsvarsbygg, Helse Sør-Øst, Fylkesbyggesjefene og Norsk Kommunalteknisk Forening. De er alle svært opptatt av rammevilkår for energibruk og energiproduksjon i bygg.

Fra EFFs høringssvar:

Flere av EFFs medlemsorganisasjonen gir egne innspill til NVE i denne saken. Vi vil med dette gi et felles innspill fra hele forumet.

Energi utgjør en betydelig andel av driftskostnaden for alle bygg. Eierne har derfor i lang tid investert i ulike tiltak for å redusere energikostnadene. Økte strømpriser har ført til økte investeringer og innovasjon i nye energiløsninger. Eierne bidrar, ifølge NVEs rapporter, allerede betydelige i den nasjonale energibalansen. Dette bidraget vil øke ytterligere i årene som kommer med de strømprisene vi ser for oss.

Eiere er prisbevisste og i økende grad miljøbevisste og velger derfor løsninger som gir lavest mulig kostnad og som samtidig er miljøvennlig. Dette er utfordringene fjernvarmebransjen må møte.

Dagens pris på fjernvarme, som følger strømprisen, er ikke konkurransedyktig i forhold til varme fra for eksempel varmepumper. Å tvinge byggeiere til å bruke fjernvarme er ikke veien å gå.    

EFF mener fjernvarmen må være konkurransedyktig på pris med alternative løsninger. EFF støtter derfor forslag til nytt pristak på fjernvarme etter prinsippene som er foreslått fra Vista Analyse der «beste tilgjengelige alternative teknologi» er nytt pristak.