Tonje Havnen Hoem og Karl-Håkon Farstad Eriksen. Foto: Molde kommune

Tonje Havnen Hoem og Karl-Håkon Farstad Eriksen. Foto: Molde kommune

Vinterdrift 2022 / 17.-18. november

Ekstremvær på Vinterdrift 2022

Ekstremvær er kanskje ikke det første man tenker på når man skal snakke om vinterdrift. Men stormene kommer på vinteren, og Molde kommune stiller på Vinterdrift 2022 for å fortelle om kommnuens erfaring med "Gyda" i januar 2022.

Illustrasjonsbilde fra ekstremværet Gyda. Foto: Molde kommune
Illustrasjonsbilde fra ekstremværet Gyda. Foto: Molde kommune

Til konferansen i Bodø, 17.- 18. november, kommer Karl-Håkon Farstad Eriksen og Tonje Havnen Hoem fra Molde kommune. De tar med seg ferske erfaringer fra ekstremvær i vintersesongen.

– Vi skal snakke om et tema som man ikke umiddlebart tenker vinterdrift, men som i aller høyeste grad er det. Vi har valgt å kalle foredraget vårt for Vinterdrift? Stormene kommer på vinteren, og vil være en oppsummering av Molde kommunes erfaringer fra ekstremværet "Gyda" tidligere i år, forteller Farstad-Eriksen til kommunalteknikk.no.

Foredraget tar for seg hvordan Molde kommune håndterte ekstremværet «Gyda» i ca. 3 dager i januar i år.

Karl-Håkon Farstad Eriksen startet som rådgiver parkering i Molde bydrift i mai 2022. Han gikk over til å bli rådgiver veg i august 2021. Karl-Håkon har en master i geografi fra NTNU og har spesialisert seg på klimatilpasning og beredskapshåndtering av storm- og orkanhendelser. 28-åringen er opprinnelig fra Fræna i Hustadvika og bor for tiden i Oslo, og jobber i Molde fra hjemmekontor

– En «atmosfærisk elv» var på veg inn mot Norskekysten og det var varslet flom, jordskred, snøskred og vind opp til 30-35 m/s. Det var varslet at det kunne komme mellom 80-120 mm nedbør på under ett døgn og farevarslene vi måtte forholde oss til var røde; det var forventet at være kunne gi ekstreme konsekvenser – det var fare for at liv gikk tapt og store ødeleggelser på eiendom og infrastuktur, forteller Farstad Eriksen.

Tonje Havnen Hoem startet som driftleder på driftsavdelinga i Molde bydrift 1. januar 2022, etter 12 år i NAV. Hun er utdannet innen økonomi, administrasjon, juss og ledelse og tar i dag videreutdanning i risiko, sårbarhet og beredskap. Havnen Hoem er 46 år, opprinnelig fra Drøbak, men bosatt i Molde.

– Vi kommer til å berøre temaer som beredskapshåndtering, organisering, sikkerhet under arbeidet, kommunikasjon, overvåkning, evakuering, forebygging av skader, geografiske forskjeller, fare for liv og helse. Vi kommer også til å se på planleggingsfasen, gjennomføringsfasen og oppryddingsfasen, forteller hun til kommunatleknikk.no.