Solceller pa bakken 2023

NKF byggesak / NKF plan og miljø

En forsiktig bekymring om solkraft og fagmiljøer

En omstilling av kraftproduksjonen i Norge har vært varslet lenge, men det er først nå i de siste årene vi kan se omfanget av hva vi har i vente. Det er ikke tvil om at vi trenger mer fornybar energi fremover og at solenergi vil være en stor del av denne omstillingen.

Sven-Ola Brænd og Jon Adler Torp i Norsk Kommunalteknisk Forening sender nå en forsiktig bekymring. Foto: Chris Caspersen
Sven-Ola Brænd og Jon Adler Torp i Norsk Kommunalteknisk Forening sender nå en forsiktig bekymring. Foto: Chris Caspersen

Solenergi er egentlig ikke noe nytt konsept. Helt siden 80-90 tallet har solenergi blitt brukt her i landet på hus og hytter som ikke hadde mulighet til å koble seg på det kommunale strømnettet. I dag er solcellepaneler på tak og fasader blitt mer utbredt, og fremstår som et godt alternativ for huseiere til å få alternativ grønn energi. 

Denne formen for kraftproduksjon har vi i landets kommuner hatt ganske god kontroll over. Selv om enkelte typer paneler kan være unntatt saksbehandling er omfanget og innvirkningene, sett i et nasjonalt perspektiv forholdsvis små. Noen konflikter vil det naturligvis være, men dette må vi nesten påregne oss i denne omstillingen. 

Vår bekymring er mer rettet mot etableringer av store solenergianlegg og da i hovedsak anlegg som etableres på mark, såkalte bakkemonterte solkraftverk. Og hva er årsaken til denne bekymringen, utbygging av alternative energikilder er jo en forutsetning for at vi skal nå våre pålagte klimamål innen 2030. Årsaken til bekymringen kommer fra Menon Economics rapport STØRRELSE TELLER: En kartlegging av kommunale og fylkeskommunale fagmiljøers attraktivitet i Norge.

Sårbar arealplanlegging

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Akademikerne og har kartlagt attraktiviteten av kommunale og fylkeskommunale fagmiljøer i Norge. Formålet med prosjektet har vært å kartlegge hva som kjennetegner et fagmiljø som er attraktivt for høyt utdannede å søke seg til, og hva som oppleves som et godt fagmiljø. Prosjektet har også omfattet en kartlegging av hva kommuner gjør for å skape sterke attraktive fagmiljøer, herunder også hvordan de samarbeider om oppgaveløsning for å kompensere for mangel på kapasitet og/eller kompetanse. 

Det trekkes frem i rapporten at kvaliteten på fagmiljøer øker i takt med størrelsen på kommunen, og at det for mange mindre kommuner er utfordrende å etablere attraktive fagmiljøer for personer med høyere utdanning. Dette gjør det utfordrende for disse kommunene å beholde kompetansen som allerede finnes internt og vanskeliggjør rekruttering av ny fagkompetanse. 

Konsekvensene av små fagmiljøer er mange, men i rapporten kommer det frem at lokal arealplanlegging er et område som er spesielt sårbart. Årsaken til dette er at små og mellomstore kommuner ofte opplever et sterkt press fra næringslivet og har i mindre grad enn de store kommunene kompetansen til å opplyse sine folkevalgte om hva som er konsekvensene av å gi etter for utbyggingspresset. 

Kan vi løse klimautfordringen med minst mulig inngrep?

Dersom vi nå går inn i en periode til høsten der våre nye folkevalgte skal “hive seg rundt” og løse klimautfordringene og energikrisen med å legge til rette for en raske utbygginger, står vi plutselig en situasjon der etableringen av grønn energi kan gå på bekostning av andre prioritetsområder som vern av natur og naturmiljøer. Omstilling av produksjon av energi skal ikke komme i konflikt med FNs bærekraftmål eller det nye rammeverket for naturmangfold, der målet er at minst 30 % av land og hav på jorden skal bevares innen 2030 og at all natur skal forvaltes bærekraftig.  

Det er denne potensielle konflikten mellom etablering av nye grønne kraftverk og vern av natur som skaper bekymring. Vi må løse klimautfordringene på en måte som gir minst mulig inngrep i naturen og dette er en av mange oppgaver som er pålagt plan- og byggesaksavdelingen å følge opp. For mindre kommuner med små fagmiljøer og begrensede ressurser kan denne prosessen bli svært krevende, og det blir derfor svært viktig med faglig kompetanseutveksling mellom kommuner samtidig som at de regionale myndighetene raskt må finne sin rolle og kan bistå kommunale saksbehandlerne i deres arbeid.  

Bruk av solenergi kan være en måte og oppnå en forsvarlig kraftproduksjon i kommunene. Solkraftverk kan etableres og bygges ut relativt raskt og dersom det legges tydelige føringer for utbyggingen kan dette utføres på en skånsom uten vesentlige tap av naturverdier. 

NKF vil følge utviklingen og innhold på våre kurs og konferanser skal tilpasses dette skiftet slik at kommunale plan- og byggesaksbehandlere får de beste hjelpemidlene tilgjengelig for sitt arbeid. 

Jon Adler Torp, NKF byggesak 
Sven-Ola Brænd , NKF plan og miljø


 

Fagkonferanse 2023.png