Illustrasjonsbilde: Tim Eiden, pexels.com

Illustrasjonsbilde: Tim Eiden, pexels.com

NKF byggesak

Endring av TEK og VTEK

NKF har sammen med Brannfaglig fellesorganisasjon, Norsk Vann og Norsk Brannbefals landsforbund sendt brev til direktoratet med forslag til endring i Byggteknisk forskrift (TEK17).  

Bakgrunnen for brevet er at organisasjonene gjennom sine medlemmer har erfart at det er i dag stor forskjell på hvordan den enkelte kommune og det lokale brannvesen vurderer og praktiserer krav og løsning rundt slokkevann.  

For å få klarhet og tydeliggjøre forutsetningene for prosjektering og saksbehandling har organisasjonene har satt ned en arbeidsgruppe som i felleskap arbeider med ny veileder for slokkevann. Målet med gruppens arbeid er å lage en fullstendig veileder, som skal samle lov- og forskriftskrav og gode forslag, slik at begge sektorer får en mer helhetlig og lik praksis på dette området.  

Det er under dette arbeidet tydelig at det er et stort behov for presisering i Byggteknisk forskrift og tilhørende veiledning. Under kan du lese gruppens forslag til nye presise bestemmelser knyttet til slokkevann. 

Forslag til endring

VTEK §11-17.2  

E. Vannforsyning  

Plan- og bygningsloven § 27-1 krever at byggverk ikke må føres opp eller tas i bruk til opphold for mennesker eller dyr, med mindre det er forsvarlig adgang til slokkevann.  

Kommunen skal etter forebyggendeforskriften § 22 dokumentere at vannforsyningen er tilstrekkelig. Veiledningen til forebyggendeforskriften angir at behovet for slokkevann bør inngå i kommunens ROS-analyse, ref. brann- og eksplosjonsvernlovens § 9, og tiltak bør iverksettes i henhold til analysen.  

Ansvarlig prosjekterende må skaffe informasjon om slokkevann forsyningen som grunnlag for prosjekteringen. Brannvesenets behov for slokkevannsforsyning skal komme frem i kommunens planverk.  

Preaksepterte ytelser for slokkevannsforsyning utendørs  

1. Brannvesenet skal ha tilgang til tilstrekkelig vann til slokking a. Det skal primært tilrettelegges for bruk av trykkvann etter §15-7.2. Der hvor det ikke er mulig å sørge for tilstrekkelig trykkvann skal brannvesenet medbringe tilstrekkelig vann til slokking eller det må prosjekteres med andre tiltak som sørger for tilstrekkelig vann til slokking.  

a) Dersom brannvesenet ikke kan medbringe tilstrekkelig med vann til slokking skal dette komme frem av kommunens planverk.  

b)Tilstrekkelig mengde slokkevann må være tilgjengelig uavhengig av årstiden.  

2. Der det planlegges slokking med trykkvann skal dette dimensjoneres etter §15-7.2. a. Byggverk eller anlegg som ikke har automatisk slokkeanlegg, hvor det planlegges med mer enn 600 MJ/m2 spesifikk brannenergi eller seksjoneringsareal større enn 5000 m2 pr. etasje, må behov for slokkevann dimensjoneres særskilt ved bruk av analyse. Som underlag for slik analyse kan man benytte «Veiledning om røyk og kjemikaliedykking».  

a) Slokkevann må være lett tilgjengelig uavhengig av årstiden.  

b) Det regnes ikke med samtidig uttak av slokkevann til sprinkleranlegg og brannvesen.  

c) Brannkum eller hydrant bør plasseres innenfor 50 meter fra inngangen til definerte angrepsveier. Det må legges inn en avstand fra bygningskroppen og tilkoblingspunkt for å skjerme dette fra nedfall og varme fra en mulig brann.  

d) Det må være tilstrekkelig antall brannkummer eller hydranter slik at alle deler av byggverket dekkes.  

e) Preaksepterte ytelser for slokkevannskapasitet er:  

VTEK §15-7.2  

Forskrift om brannforebygging (forebyggendeforskriften) § 21krever at kommunen skal sørge for at den kommunale vannforsyningen fram til tomtegrense i tettbygd strøk er tilstrekkelig til å dekke brannvesenets behov for slokkevann dersom det er påkrevd med trykkvann. I områder som reguleres til virksomhet hvor sprinkling er aktuelt, skal kommunen sørge for at det er tilstrekkelig vannforsyning til å dekke behovet.  

Ansvarlig prosjekterende må skaffe informasjon om vannforsyningen som grunnlag for prosjekteringen.  

Type utendørs vannforsyning bestemmes i brannkonseptet som følger av §11-17.2.  

Der det planlegges med trykkvann gjelder følgende:  

a) Slokkevann må være lett tilgjengeliguavhengig av årstiden. 

b) Det regnes ikke med samtidig uttak av slokkevann til sprinkleranlegg og brannvesen. 

c) Brannkum eller hydrant plasseres innenfor 50 meter fra inngangen til definerte angrepsveier. Det må legges inn en avstand fra bygningskroppen og tilkoblingspunktet for å skjerme dette for nedfall og varme fra mulig brann. 

d) Det må være tilstrekkelig antall brannkummer eller hydranter slik at alle deler av byggverket dekkes. Med unntak av brannkum eller hydrant ved definerte angrepsveier, kan slike kummer eller hydranter plasseres med inntil 200 meters mellomrom rundt bygningen, slik at det maksimalt er 100 meter til nærmeste kum eller hydrant rundt bygget. 

e) Preaksepterte ytelser for slokkevannskapasitet er:  

Tilgjengelig slokkevann liter pr. sekund 
Risikoklasse* 
Brannklasse*  
Spesifikk brannenergi, inntil (MJ/m2)* 
Maks. seksjoneringsareal pr. etasje (m2)* 
20 
1, 2, 4 
1, 2 
400 
1200 
20 
3, 5, 6 
400 
1200 
40 
1, 2, 4 
1, 2, 3 
600 
1800 
40 
3, 5, 6 
1, 2 
600 
1800 
50 
Alle 
1, 2, 3 
600 
5000 

* Disse data finnes i brannkonseptet for bygningen som utarbeides av RIBr 

Vi mener forslaget vårt presiserer på en bedre måte de krav man må stille, slik virkeligheten er.