Historisk arkiv

Energimerking av bygg – høring om forskriftsendringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet ønsker å endre energimerket for bygg slik at det viser byggets energikarakter og oppvarmingskarakter som ett merke. NVE sender forslag til forskriftsendringer på tre ukers høring nå.

Eksempler på noen mulige energimerkerOlje- og energidepartementet ønsker å endre energimerket for bygg slik at det viser byggets energikarakter og oppvarmingskarakter som ett merke. NVE sender forslag til forskriftsendringer på tre ukers høring nå.

- Energibehovet i bygget og hva slags energikilde som brukes til oppvarming, er to like viktige sider av energimerket. Vi foreslår derfor et nytt merke hvor dette er koblet sammen, sier statssekretær Sigrid Hjørnegård.

Gjennom dagens energimerkeordning vil de som merker sine bygg få utstedt en energiattest. Energiattesten inneholder to viktige budskap: Hvor energieffektivt bygget er (energikarakteren), og i hvor stor grad bygget oppvarmes miljøvennlig (oppvarmingskarakteren).

NVE har gjennom sin informasjonsvirksomhet etablert et hus som symbolet for energimerket for bygg. Det legges det opp til å beholde. Endringen vil være at huset nå vil få farge etter oppvarmingskarakteren og bokstav etter energikarakteren. Eksempler på noen mulige energimerker er illustrert under.

Bakgrunn
Forskrift om energimerking av bygninger trådte i kraft 1. januar 2010. Plikten til å energimerke bygg ved salg og utleie ble utsatt til 1. juli 2010. Begrunnelsen for dette var at man ønsket en myk innfasing av energimerkeordningen for å vurdere nye momenter, og sikre at alle forhold er tilstrekkelig hensyntatt.  Olje- og energidepartementet har siden nyttår vurdert ordningen. Som følge av disse vurderinger fortas nå en høring av forslag til endringer i energimerkeforskriften.

Energikarakteren skal fortsatt beregnes i samsvar med beregningsmetodene i standarden NS 3031. Vurderingsgrunnlaget for energikarakteren er levert energi. Energikarakteren kommuniseres i form av en karakterskala fra A til G, hvor A er beste karakter.  

Oppvarmingskarakteren vil fremdeles gi informasjon om i hvilken grad det vil være mulig å dekke varmebehovet i et bygg med andre energikilder enn elektrisitet, olje og gass. Oppvarmingskarakteren kommuniseres i form av en fargeskala fra rødt til grønt, hvor grønt angir en bygning som i høy grad kan dekke sitt varmebehov med andre energikilder enn elektrisitet, olje og gass.

 Her illustreres hvordan det nye energimerket foreslås utformet.

Se høringsnotatet og mer informasjon på NVEs hjemmesider.