BOVEL og NKF

Er det behov for flere kommunale utleieboliger?

BOVEL, senter for bolig- og velferdsforskning inviterte 10. mai. 2023 til webinar med presentasjon av nye resultater fra en spørreundersøkelse om den kommunale utleiesektoren rettet mot vanskeligstilte på boligmarkedet.

På webinaret ble det presentert ny kunnskap om  grunntrekkene og variasjonene i boligtildelingen, husleiekontraktene og husleiefastsettelsen i den kommunale utleiesektoren: 
  • Hvilke grupper prioriteres når kommunale utleieboliger fordeles mellom søkerne?
  • Hvilke typer husleiekontrakter tilbys leieboerne? Og hvor mange prosent av husleiekontraktene fornyes etter søknad?
  • Hvordan balanserer kommunene hensynene til bostabilitet for eksisterende beboere og gjennomstrømning i beboermassen?
  • Hvor vanlig er det at husleien fastsettes i tråd med det markedsbaserte gjengs leie-prinsippet?
  • Finnes det et behov for flere kommunale utleieboliger i kommunene, og hva er de største utfordringene i sektoren sett fra respondentenes ståsted?
Leder for BOVEL, Jardar Sørvoll, sammen med adm. dir. i NKF, Kirsti Kierulf.
Leder for BOVEL, Jardar Sørvoll, sammen med adm. dir. i NKF, Kirsti Kierulf.

NKF i dialog med BOVEL

– Vi har nå innledet dialog med BOVEL for å kunne hente ut ny og viktig kunnskap fra forskningen til våre medlemmer, forteller adm. dir. i NKF, Kirsti Kierulf.

Kierulf er sikker på at mye av forskningen til BOVEL er svært relevant for boligforvaltere i norske kommuner og glad for å ha innledet samarbeid.

– De forsker på fremskaffelse, boligtildeling og husleiefastsettelse i den kommunale utleiesektoren, forteller hun og peker på at dette er relevante kunnskapsgrunnlag både for plan og bolig, avslutter Kierulf.

Forskningssenterets leder Jardar Sørvoll tror også det kan være gode synergieffekter av samarbeidet med NKF.

– Det er en viktig del av samfunnsoppdraget vårt å formidle forskning til relevante kunnskapsmiljøer. Vi gleder oss derfor til å formidle til NKFs medlemmer! Jeg tror også at vi har mye å lære av dem, forteller Sørvoll til kommunalteknikk.no.

Les mer om BOVEL her.