Aksel Lund Svindal, Styreleder, Airthings. Foto: Airthings

Aksel Lund Svindal, Styreleder, Airthings. Foto: Airthings

NKF bygg og eiendom

Er vi forberedt på neste pandemi?

Er det mulig å oppnå inneluftforhold hvor virus ikke trives eller spres? Med sensorteknologi får vi kontroll på luftbåren smitterisiko. Det er også viktig å være bevisst på effekten av de kjemikalier/produkter vi benytter for å beskytte oss.

Med sensorteknologi får vi kontroll på luftbåren smitterisiko

Aksel Lund Svindal er for de fleste mest kjent som alpinist, frem til han la opp 9. februar 2019. Han har en lang merittliste med både olympiske gull, VM-gull, sammenlagtseire i verdenscupen, og han har vunnet 36 enkeltrenn. Han ble også den første mannlige alpinisten som vant gull i fire verdensmesterskap på rad. Siden 2000 har Aksel Lund Svindal vært MOT -ambassadør. Han er også utøverambassadør for den humanitære organisasjonen Right To Play. 

Som medeier og styreleder i Airthings har han også engasjert seg i byggforvaltning og inneklima, og er nå en av flere involverte aktører i et banebrytende prosjekt. Aksel Lund Svindal kommer til Jobb smartere-konferansen.
– Vi nordmenn liker å tenke på oss selv som friluftsmennesker, men realiteten er at vi tilbringer 90% av tiden vår innendørs, selv om inneklimaet som oftest er mye dårligere enn ute. Med usynlig innhold av radon, CO2, svevestøv (PM) og kjemikalier (VOC), trenger vi å vite hva vi puster. Airthings gir oss norsk-utviklet sensorteknologi, som enkelt kan installeres både i private hjem, kontorbygg, og i kommunenes formålsbygg. Ved å styre byggenes ventilasjonsanlegg basert på denne teknologien oppnår vi økt velvære, bedre kognitiv kapasitet, lavere energiforbruk og ikke minst: Kontroll på luftbåren smitterisiko.

Odd Magne Meg sjølv
Odd Magne Anderdal, Leiar eigedom, Hemsedal kommune

Overdreven bruk av alkoholbaserte desinfeksjonsmidler kan gi dårlig inneklima og bivirkninger

Et viktig arbeid som nå gjøres i Hemsedal kommune vil påvirke hvordan norske kommuners eiendomsforvaltning vil gjøre sin risikovurdering for å redusere faren for virussmitte, redusere sykefravær, og redusere driftskostnader.

Det har vist seg at overdreven bruk av alkoholbasert hånddesinfeksjon kan gi dårlig inneklima og bivirkninger som hodepine, hudirritasjon og trøtthet, grunnet avgasser («flyktige organiske forbindelser») fra eksempelvis håndsprit-dispensere. Verdien av innvendige gasser (TVOC) økte til svært uakseptable og kanskje helseskadelig nivå/verdier. Ansatte meldte om dårlig inneluft og helseplager, hvilket også påvirker elevenes arbeidsmiljø og læringsevne.

Gir alkoholfrie produkter den samme beskyttelsen som alkoholholdige?

Et banebrytende arbeid pågår nå i Hemsedal kommune. Et pilotprosjekt tester om alkoholfrie produkt kan gi samme beskyttelse som alkoholholdige, og dermed redusere helseplager.
Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Hemsedal kommune, Airthings (sensortenologi), Softox (produsent av desinfeksjonsmiddel), og Forsvarets Forskningsinstitutt FFI.

Brukere og innbyggere (elever, ansatte) er også engasjert for å kartlegge og dokumentere erfaring og opplevelser med bruk av kjemikalier for å hindre smitte. Sensorer registrerer variasjoner på inneluften i utvalgte formålsbygg. Tre pilotbygg er plukket ut til å bruke alternative produkter uten sprit. Resultatene fra denne testen skal sammenlignes med måleresultater og spørreundersøkelser blant brukere på de øvrige formålsbyggene som ikke bytter desinfeksjonsprodukter. Det er også opprettet et eget nettsted for kommunikasjon mellom forskning og brukere.

Øyvind
Øyvind Voie, Forskningsleder, FFI

Kan alkoholfrie produkter bidra til et sunnere inneklima, og bedre arbeidsmiljø?

Hemsedal kommune har, med bruk av sensorer, avdekket et høyt nivå av TVOC. 

Basert på dagens erfaringer og den pågående pilotens konklusjoner vil daglige og periodiske renholdsrutiner, inklusive hånddesinfeksjon og desinfisering, bli tilpasset/endret.  

Forsvarets forskningsinstitutt FFI har stor interesse av å få vite hvor vidt alkoholfrie desinfiseringsprodukter kan bidra til lavere sykefravær, sunnere inneklima, og bedre arbeidsmiljø. Softox Solutions (norsk børsnotert selskap) utvikler alkoholfrie hånd- og overflate desinfeksjonsprodukter, og bidrar til økt kunnskap om hvordan bruk av kjemiske produkter påvirker inneklima og arbeidsmiljø. Datterselskapet Softox Defense Solutions deltar i det pågående pilotprosjektet, og utvikler Softox-teknologien til militære applikasjoner og formål.

Airthings leverer digitale målere som registrerer hvordan kjemikalier påvirker inneklimaet. Følgende områder kartlegges:

  1. Radon
  2. CO2
  3. TVOC – luftforurensing
  4. Støv i inneluft
  5. Temperatur og luftfuktighet.
  6. Mugg, pollen

Målet er å oppnå inneluftforhold hvor virus ikke trives eller spres

Med dette pilotprosjektet ønsker Hemsedal kommune å sette søkelyset på sammenhengen mellom inneklima og arbeidsmiljø. Ved å redusere risiko for påvirkning av brukernes helse, begrense økt vedlikehold av overflater som ødelegges av spritprodukter, bevisst bruke ventilasjon for å begrense luftforurensing, og bidra til mer bevisstgjøring om inneluft i eget hjem.

Strenge krav til inneklima og arbeidsmiljø må vedtas politisk, og inn i kommunale planer. I planleggingsfasen av nye byggeprosjekter bør søkelys på å redusere smitte være en viktig oppgave. Hvordan hindre kødannelse, sikre trygg avstand, mulighet til håndvask, fjerne unødvendige kontaktpunkter (berøringsfri armatur, døråpnere osv.). Bruken av sensorteknikk bør kartlegges, og det pågående pilotprosjektet vil gi svært nyttig lærdom til aktører som i fremtiden skal håndtere risiko i forbindelse med pandemier og smittsomme sykdommer i samfunnet.

Det viktige arbeidet som pågår i Hemsedal kommune setter også søkelys på tre av FNs bærekraftmål:
Nr. 3. God helse og livskvalitet
Nr. 9. Innovasjon
Nr. 17. Samarbeid for å nå målene

Deltakerne på Jobb smartere 2021 vil vi være blant de første som får høre om resultatene fra dette banebrytende pilotprosjektet.

Delta fysisk, digitalt, eller gå glipp av alt! Program/Påmelding: (klikk på bildet under)