Eiendomssjef i Rælingen kommune, Terje Dalgård og prosjektleder i Alver kommune, Linn Hagen.

Eiendomssjef i Rælingen kommune, Terje Dalgård og prosjektleder i Alver kommune, Linn Hagen.

Norsk Kommunalteknisk Forening

Fokus på klima i eiendomsforvaltningen

Prosjektleder i Alver kommune, Linn Hagen, og eiendomssjef i Rælingen kommune, Terje Dalgård er nye medlemmer av styret i NKF bygg og eiendom. De to ønsker et enda større fokus på klima og miljø i årene som kommer. 

– Klima og miljø vil være et viktig fokusområde fremover. Klimaomstilling blant annet ved klimareduksjon og klimatilpasning vil være nødvendig, forteller Linn Hagen og viser til at manglende tilpasning gir økt økonomisk klimarisiko for kommunene.  

Det har de siste årene vært et økende fokus på bygg- og anleggssektorens påvirkning på klima og miljø. – Miljødirektoratet har fokus på klimavennlige bygg og anleggsplasser og nevner eksempelvis utslipp- og fossilfrie byggeplasser, energieffektive og klimavennlige nybygg samt energieffektivisering og omlegging i eksisterende bygg. Kravene til inneklima, energieffektivitet og miljø skjerpes stadig, og tekniske anlegg i bygninger blir stadig mer integrerte, fortsetter hun.  

– For å nå dette vil det være viktig å få på plass rammebetingelser. Både eksterne (lover, regler og forskrifter) og mer lokale premisser. Det er videre viktig å lytte for å finne gode løsninger i felleskap, forteller Hagen som i fjor høst ble valgt inn som nytt styremedlem i NKF bygg og eiendom. – Man kan gjennom å samspille med blant rådgiverne, entreprenørene og andre aktører få optimalisert løsninger og nå ønskede mål. 

Hagen jobber til daglig som rådgiver og prosjektleder i eiendomsavdelingen til Alver kommune. Hun peker på at utfordringene norske kommuner står overfor ofte er sammensatte. – Men med utfordringer følger også potensiale.  

Eiendomssjefen i Rælingen kommune, Terje Dalgård er også nyvalgt styremedlem i NKF bygg og eiendom. Han er nå i tillegg fungerende leder for Oslo-regionnettverket for bygg og eiendom i NKF.  

– Den største utfordringen for fagområdet bygg og eiendom fremover er å opprettholde god kvalitet til tjenestene og øke fokus på klimautfordringene, samtidig som vi må forvente at budsjettene blir lavere. Dette er en krevende oppgave, fordi vi må jobbe på flere plan samtidig. Risikoen er at miljøtiltakene blir nedprioritert siden det har en lengre gevinsthorisont, og det må vi være beviste på. Vi må klare å kombinere gode miljøtiltak med gode økonomiske tiltak, eksempelvis utnytte dagens bygg bedre istedenfor å bygge nytt, investere i energibesparende tiltak, og samarbeide om gjenbruk av bygningsmaterialer.  

– Selv om fokuset på miljø har økt, er vi fortsatt langt unna der vi skulle vært i dag, forteller Dalgård og viser til at digitaliseringen og forenkling og standardisering av prosesser i kommunen vil være et viktige verktøy for å klare å nå dette.   

Omstilling i kommunal sektor

– Vi må jobbe smartere, og bruke digitale hjelpemidler i større grad enn vi gjør i dag for å kunne utføre samme arbeidsoppgaver mer effektivt. Dette vil også hjelpe oss med å frigjøre kapasitet og ressurser til håndtering av klimautfordringene. NKF kan bidra til at offentlige eiendomsforvaltere forstår og tar inn over seg at det er et paradigmeskifte på gang, og at vi er med på dette, sier Dalgård til kommunalteknikk.no.  

– Det blir viktig at vi har kontroll på hvordan vi påvirker miljøet gjennom det vi driver med. Som eiendomsvirksomheter er CO2-ekvivalenter et nøkkelord. Dette fordi mange av oss står for omtrent halvparten av kommunene sine direkte utslipp fra egen virksomhet. Eiendomsvirksomheter har en enorm påvirkningsmulighet, som er essensielt at vi tar i bruk hvis kommunene skal klare å nå målene for 2030, fortsetter Dalgård: – Uten at vi har både oversikt over hva vi slipper ut og hva målene bør være, så er vi litt i blinde med tanke på hvilke tiltak vi skal prioritere, og hvilken effekt tiltakene vi gjør har for totalen. Oslo-nettverket skal arbeide med dette i 2021, og det skal i NKF-ånd deles med resten av Norge når det er ferdig. Samtidig må vi selvfølgelig ikke stoppe opp med de tiltakene vi gjør i dag, dette må skje samtidig.  

– I tillegg kan bærekraft i prosjekter relateres både til gjennomføring av prosjektet og til aspekter til prosjektets leveranser. For meg som prosjektleder og byggforvalter kan det være å planlegge og gjennomføre bærekraftig byggeprosjekter og drive bærekraftig eiendomsforvaltnining. Avveininger mellom prosjektintern og prosjektekstern bærekraft kan gjøres som et ledd i en livssyklusanalyse tidlig i prosjektet, forklarer Hagen. 

– Kommunal sektor må kunne omstille seg. Det fordrer at kommunal sektor er innovativ, utviklende og lærevillig. Vi må ta vårt ansvar innen bærekraft, avslutter hun.