Adm.dir. i NKF, Rune Aale-Hansen. Foto: Sindre Haarr

Adm.dir. i NKF, Rune Aale-Hansen. Foto: Sindre Haarr

Norsk Kommunalteknisk Forening

Foreslår felles og enklere mal for kommunalt gebyrregulativ

På landsbasis er det store variasjoner mellom kommunenes måter å beregne gebyrer på. NKF ønsker nå å bidra til mer enhetlig og forståelig gebyrfastsetting. – Reguleringsplan, byggesaksbehandling, oppmåling og eierseksjonering er underlagt selvkostprinsippet. Det betyr at kommunenes kostnader med disse tjenester kan dekkes inn gjennom gebyrer. Det er imidlertid ikke noe felles nasjonalt system for slike gebyrer. Vi tror det er nyttig med et mer enhetlig system, og har derfor laget forslag til en mal for et kommunalt gebyrregulativ, forteller Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Norsk Kommunalteknisk Forening.

For mange kommuner er det viktig å kunne kreve gebyrer i tråd med det såkalte «selvkostprinsippet». Dette innebærer at kommunen kan ta gebyrer for å dekke kostnader til konkret saksbehandling. Kommunen skal ikke tjene penger på gebyrene.  

– Selvkostprinsippet og kommunale gebyrer er velkjent i kommune-Norge. Over tid har imidlertid dette utviklet seg til dels med et omfang og detaljeringsgrad som gjør det vanskelig å forstå hvordan gebyrene fastsettes. Samtidig er det ikke noen felles mal for kommunene, forteller Rune Aale-Hansen adm.dir. NKF: – NKF har nå utarbeidet en mal for fastsettelse av kommunale gebyrer, i første omgang innenfor byggesaksområdet. Målet vårt er at malen skal kunne brukes av de fleste kommuner, fortsatt med mulighet for ulike satser avhengig av selvkostgrad. Hensikten er å bidra til forenkling og standardisering slik at spesielt næringslivet som jobber på tvers av kommunegrensene skal finne det mer forenklet og forutsigbart.  

Kynbraten Vaagvisuals
Elisabeth Kynbråten, her under Tromsøkonferansen 2020. Foto: Vaagvisuals

Må gjenspeile ressursbruk

– Målet for NKF har vært å utarbeide en mal som på en fleksibel måte gjenspeiler kommunens ressursbruk i de enkelte sakene. Gebyrregulativet skal samtidig bidra til å finansiere de oppgavene som kommunen etter lover og regler er pålagt å utføre. Videre har det vært et mål å lage et regulativ som er mest mulig rettferdig for alle tiltakshavere, samtidig som målsettingen også er at innretningen bidrar til å redusere omfanget av klager, forteller Elisabeth Kynbråten, byutviklingssjef i Haugesund kommune og leder av NKF byggesak: – I malen vi har utarbeidet for et felles gebyrregulativ, har det vært et mål å tydeliggjøre de ulike oppgavene kommunen har, knyttet til saksbehandling etter plan- og bygningsloven og hvilke kostnader dette medfører. NKF ønsker også å bidra til at det blir lettere både for de folkevalgte og innbyggerne å bli opplyst om kommunens oppgaver og hva de faktisk koster. 

Samarbeid med andre aktører

– Det pågår nå mye effektiviseringsarbeid og digitaliseringsarbeid av kommunal saksbehandling blant annet i regi av KS og DiBK. Vi håper malen vår på en god måte kan flettes inn i arbeidet som nå pågår i mange kommuner.  Både for å bidra til effektivisering, og ikke minst for å bidra til mer forståelig prissetting av kommunale tjenester, sier Aale-Hansen.