Tidsskriftet Kommunalteknikk / Jobb smartere

Fyller kommunegården med brukte møbler

I Bærum skal 37 000 kvadratmeter fylles med brukte møbler. Når Bærum kommune skal møblere den totalrehabiliterte kommunegården i 2023, er ambisjonen at så mye som mulig av møblene skal være brukt. Vi har snakket med prosjektleder Kjersti Lysne Sanden om prosessen.

 


Dette er en artikkel fra Kommunalteknikk #3-22 som er sendt ut og kommer i neste uke. Dersom du ønsker å motta fremtidige Kommunalteknikk i posten, kan du fylle ut skjemaet her.


 

Til tross for at Kommunegården i Sandvika tilsynelatende så OK ut fra utsiden var den utdatert og kommunen har estimert et vedlikeholdsetterslep på omlag 200 millioner kroner.

– Sydentemperaturer kombinert med vannlekkasjer gaet svært dårlig arbeidsmiljø for oss som jobbet der, forteller Kjersti Lysne Sanden i Bærum kommune.

Lysne Sanden er prosjektleder for Ny Kommunegårdprosjektet i kommunen.

– I tillegg var arealbruken og driftskostnadene vesentlig høyere enn den er på moderne og mer bærekraftige bygg, forklarer Sanden.

Bygget fra 1991 hadde nesten utelukkende cellekontorer for de ansatte, lite publikumsarealer og manglet en helhetlig sikkerhetsstrategi.

Bærum gjenbruk 1 illustrasjon gammelt.png
Cellekontorene som var i Kommunegården. Illustrasjon: Bærum kommune
 

Fleksibel fremtid
Når kommunen nå straks ferdigstiller rehabiliteringen av de 37 200 kvadratmeterne har de satt noen ganske hårete mål.

– Det er viktig for oss at prosjektet skal være et eksempel til etterfølgelse, forteller Sanden til Kommunalteknikk.

Det gamle cellelandskapet skal transformeres til å bli en arbeidsplass for 1 300 ansatte og samtidig være et sentralt møtepunkt mellom kommunen og innbyggerne.

Bærum gjenbruk 2 gammelt kontor.jpg
Slik så noen av kontorene i Kommunegården ut før prosjektstart. Foto: Kjersti Lysne Sanden

– Vi ønsker at bygget skal være fleksibelt, og gi muligheter til mer utstrakt bruk enn de gamle lokalene har gitt oss anledning til, forteller hun. – Vi ønsker å samlokalisere 43 tjenester og samtidig ha mulighetene til å arrangere kurs og aktiviteter. Det legges også opp til utleielokaler, kaffebar og kantine i den nye Kommunegården.

– I tillegg legge vi opp til at vi skal nå BREEAM Outstandingsertifisering ved ferdigstilling, forklarer prosjektlederen.

Ombrukshuset
Det finnes klimatilpassede bygninger i hele landet, men ikke mange av disse kan skilte med minimum 50% brukte møbler. Ifølge programmet Sløsesjokket på NRK kastes det 140 000 tonn kontormøbler hvert år i Norge. Det ønsker Bærum kommune å gjøre noe med, uten at det skal gå ut over kvalitet og design.

Derfor har kommunen kartlagt hvilke møbler som allerede finnes i en del av kommunens bygg som en del av kommunens strategifestede satsing på sirkulærøkonomi. Bærum har som mål at kommunen i 2030 er etablert som en foregangskommune på området. 

– Prosessen med å kartlegging og registrering av 6 500 møbler på seks forskjellige lokasjoner har vi jobbet med siden 2020, sier prosjektlederen og viser til verktøyet Loopfront.

Etter at eksisterende møblement er kartlagt kan man begynne prosessen med å finne brukte møbler for salg.

– Hovedfokus i møbelanskaffelsen skal være kvalitet, gjenværende levetid og design, forteller Sanden, og fortsetter: – Kommunen har inngått en kon- trakt med en forhandler som omsetter brukte møbler og utstyr, forteller Sanden.

Bærum gjenbruk 5 illustrasjon nytt.png
Slik er det tenkt at den «nye» kommunegården skal se ut: Tilrettelagt for aktivitetsbasert arbeid, sosiale soner og gangbroer som knytter sammen etasjene. Illustrasjon: Bærum kommune

Kontrakten har en verdi på om lag 8 millioner kroner og er en av de største i sitt slag i Norge.

Bærum kommune stiller strenge krav

til møblene som skal leveres, blant annet skal ingen av møblene inneholde tropisk tømmer og annet trevirke skal i hovedsak komme fra bærekraftig drevet skogbruk.

– Bærum kommune ønsker å sette et godt eksempel for andre offentlige virksomheter ved å vise at det er mulig å gjennomføre suksessfulle bruktan- skaffelser. Derfor er det også sentralt å illustrere at kjøp av brukte møbler ikke trenger å gå på bekostning av designkonsepter eller kvalitet, avslutter prosjektleder Kjersti Lysne Sanden i Bærum kommune.

Bærum gjenbruk 4 gangbroer.png
Gangbro for å knytte etasjene sammen. Foto/illustrasjon: Bærum kommune

Kjersti Lysne Sanden kommer til Jobb Smartere i Trondheim 27.-28. oktober for å dele erfaringer om ombruk og gjenbruk. Konferansen er utsolgt, men det er fortsatt mulig å delta digitalt

Bærum gjenbruk 3 prosess møbler.png
Innkjøpsprosessen av brukte møbler i Bærum kommune. Illustrasjon: Bærum kommune