NKF veg og park

Har rett til gratis kabelpåvisning i vei og inntil 3 meter fra veikant på begge sider

Flere medlemmer har stilt spørsmål ved at de har mottatt fakturaer for kabelpåvisning innenfor vegen eiendomsområde.

I ledningsregistreringsforskriften er det fastsatt at «Det kan ikke kreves betaling etter denne bestemmelsen fra eier eller annen rettighetshaver til grunnen der ledningene ligger, uten etter særskilt avtale.»

Vegmyndigheten må altså ikke være «grunneier» for å få rett til gratis dokumentasjon, det er tilstrekkelig å være rettighetshaver. I veilederen til forskriften er det skrevet skrevet følgende: «Det kan ikke kreves betaling fra eier eller annen rettighetshaver til grunnen der ledningene ligger uten at dette er avtalt. Dermed kan det i utgangspunktet heller ikke kreves betaling av vegmyndigheten når denne har behov for tilgang til dokumentasjon av ledninger i eller langs offentlig veg.»

Det er således ikke nødvendig at vegen er matrikulert og at kommunen er hjemmelshaver til vegarealet. Advokatfirma Ryger har noen betraktninger om hvem som eier (eldre) offentlig veggrunn. Det gir en indikasjon på hva som er den rettslige situasjonen når det gjelder veggrunn. Viser her til følgende avsnitt: Selv om det kan foreligge enkelte unntak – som vil være skriftlige – kan vi som hovedregel klart konkludere med at veigrunn stilt til rådighet for offentlig veibygging etter 1801 innebærer overføring av eiendomsrett til det offentlige. Det nevnes, selv om det nok er et komplisert juridisk område.

Vegmyndigheten har i henhold til veglova rettigheter som strekker seg inntil tre meter fra vegkanten inn på privat grunn. Vegmyndigheten kan muligens også for dette området betraktes som «rettighetshaver» i forskriftens forstand, jf. veglova § 32.

Utenfor de areal nevnt foran vil vegmyndigheten etter alt å dømme måte betale for dokumentasjonen.

Ved henvisning til dette regelverket har fakturaene som er sendt til kommunene blitt kreditert.

Kontakt gjerne NKF veg og park ved seniorrådgiver Iren M. Lundby.