Norsk Kommunalteknisk Forening

Har samlet drift i kommunen bak én dør

Etter 25 år i Sandnes kommune er Sveinung Sviland som en del av inventaret å regne. Jærbuen, som leder Bydrift i kommunen, og har ambisjoner for både miljøarbeidet og den faglige utviklingen.

Sveinung Sviland er leder for Bydrift i Sandnes kommune. Foto: Sandnes kommune
Sveinung Sviland er leder for Bydrift i Sandnes kommune. Foto: Sandnes kommune

– Tanken med å samle alle driftstjenestene bak samme dør er å skape større synergier på tvers av fagene, forteller Sviland.

Omorganiseringen i kommunen har sørget for at 300 årsverk på Bydrift i dag har ansvaret for 575 kilometer kommunal vei, 160 formålsbygg, 6200 uteanlegg og 7 400 parkeringsplasser.

– Fra 1. november i fjor har vi vært 420 ansatte som skal sørge for at bygg, infrastruktur og uteområder er rent, pent og virker som de skal, forteller Sviland.

Virksomhetslederen har røtter fra parksiden. Som anleggsgartnermester har han jobbet med gravlund, parkdrift, idrettsanlegg og lekeplasser ute i felt. Men nå er det ledelse som utgjør brorparten av dagen til Sviland, og ved hjelp av åtte avdelingsledere og stab styrer han driftsskuta i Sandnes.

Med lang fartstid fra den praktiske siden av drift har virksomhetslederen unik innsikt i oppgavene som skal løses.

– Jeg hjelpes av god innsikt i arbeidsoppgavene og kan som leder være med i diskusjonen. Men jeg merker noen ganger at det kan være litt vanskelig å holde seg unna og ikke sette seg inn i detaljene, forteller Sviland.

Fra 5 om morgenen til 11 om kvelden har Bydrift i Sandnes kommune ansatte på jobb.

– Bydrift har mange store oppgaver som krever planlegging, og det er alltid viktig å sette sammen rett maskiner og ansatte for å få en langsiktig og effektiv drift forteller Sviland.

Til å veilede dem i arbeidet har de ansatte «Driftsbibelen», en bok som oppdateres årlig med nye standarder og driftsrutiner.

Rådhuset i Sandnes kommune. Foto: Sandnes kommune
Rådhuset i Sandnes kommune. Foto: Sandnes kommune

Kommunesammenslåing, omorganisering, erfaringsdeling og tanken om helhetlig drift

I tillegg til omorganiseringen i 2022 ble Sandnes sammenslått med Forsand kommune i 2020. Sviland sier at å ta ombord en langstrakt kommune mot øst har komplisert driften noe.

– Det er store arealer som skal inn i drifts- og vedlikeholdsplaner. Kombinert med omorganiseringen er det mye vi må ta stilling til, forteller Sviland. – Det vil nok ta et års tid før vi er der vi skal være, men jeg tror på å gi mennesker et ansvar for driften i kommunen, og at vi ender opp med en kollegial tanke om ansvar på tvers av fag i avdelingen.

Sviland peker på at det er knappe ressurser tilgjengelig, gitt ansvarsområdet kommunene har. Kombinert med rekrutteringsutfordringer og en rivende utvikling innenfor maskiner og systemer mener han at det er viktig at kommunene blir enda flinkere på å dele kunnskap seg imellom.

– Alle trenger ikke å finne opp kruttet selv, fastslår Sviland. – Gjennom å dele erfaringer utvikler vi hverandre faglig og administrativt, både internt i kommunene og på tvers av kommunegrenser som kollegaer.

– Kommunene har en forventing til seg om å være i førersetet i etterlevelse av lov og forskrift samtidig som man er tar vare på miljø og bærekraft. Bydrift har som mål å ta i bruk nye digitale løsninger og automatisere driftsoppgaver for å gi økt tjenesteproduksjon. Dette krever gode samarbeid og utveksling av beste praksis, forteller Sviland.

Sveinung ønsker å få i gang parknettverk. Foto: Sandnes kommune
Sveinung ønsker å få i gang parknettverk. Foto: Sandnes kommune

Ønsker seg egne parknettverk

Det er ingen tvil om at parkfaget er omfattende. Sviland ser at det vil være mye å hente dersom man samler de som jobber med park i nettverk for å dele både gode og dårlige erfaringer på tvers av kommunegrenser. Det vil være en styrke både for forvaltning og drift å kunne ha en felles møteplass.

– Det finnes en hel del problematikk som vi kan samarbeide om.  Det første som dukker opp er blågrønne løsninger, forteller han og viser til at nye anlegg som bygges med inntegnede blågrønne løsninger. – Her finnes det lite kunnskap og erfaring.

– Dette er et helt nytt segment innenfor anleggsgartnerfaget. Vi i kommunene må kunne drifte disse anleggene på en god måte og da må vi opparbeide oss en forståelse av hvordan anleggene fungerer og hvordan vi skal vedlikeholde dem.

I tillegg trekker Sviland frem både rekruttering, kompetansebygging og digitalisering som spennende overordnede temaer for nettverk.

– I tillegg er det mange overlappende problemstillinger med veg, som regnbed, kjemikaliefri ugressbekjempelse og bytrær.

Tar med seg biokull til Kommunevegdagene 2023

Til Kommunevegdagene i Skien tar Sveinung med seg erfaringer om bruk av biokull og -jord i blågrønne løsninger.

– Det blir spennende å dele prosjektet med andre, få inspirasjon til videre arbeid og møte kollegaer og leverandører fra hele landet, avslutter Sviland.

Hele programmet og påmelding til Kommunevegdagene finner du her.

Kommunevegdagene -23.png