Hunden Kyrre ser på IK Bygg og lurer på hva som skjer

Hunden Kyrre ser på IK Bygg og lurer på hva som skjer

Norsk Kommunalteknisk Forening

Hva betyr det å være digital når du jobber med tekniske tjenester?

– Jeg ble født da datamaskiner ikke fantes, sier teknologinerden Kirsti Kierulf i denne kronikken, der hun peker på tre trender å merke seg.

Jeg ble født da datamaskiner ikke fantes. Første gangen jeg så en datamaskin, var da min far kjøpte inn en mikrocomputer for å programmere å ha regnskap og ordre med lager digitalt i fabrikken min familie eide. Jeg satt foran skjermen, som var svart med en orange firkant øverst med kommandoer som var store bokstaver med et spesialtegn, og ble nysgjerrig. Da jeg studerte på BI, hadde vi data og gjorde statistikkanalyser som vi skrev ut på «pysjamas-papir», og jeg leverte min masteroppgave på PC hos min far, og vi skrev i hele påskeferien.  

Da  jeg gikk av toget i dag, hadde jeg vist frem min digitale billett til sjåføren på bussen og toget, jeg hadde sjekket med NÅ-appen at toget jeg bytter til på Asker stasjon, var i rute, og jeg hørte på NRK nyheter under hele reisen. Før toget rullet inn på stasjonen, gikk jeg inn i et møte med medlemmer fra hele landet, og vi gjennomførte et møte i to timer og behandlet åtte saker. Alle dokumentene vi brukte, har vi lagret på sharepoint, og vi så hverandre gjennom kamera og rakk opp hånden. 

Hvis du er gammel nok, husker du de første episodene av Mission Impossible. Tom Cruise pekte på skjermer og kommuniserte via skjerm, og jeg ble fascinert. I min jobb med innovasjon i Accenture fikk jeg muligheten til å lære mye mer om hva som kommer når, og hvor vi ser det først, og lærte da at filmen er en viktig trendspotter. Når kreative mennesker i filmindustrien kan fortelle oss historien hvor teknologien inngår, da er forskningen kommet så langt at vi snart ser det rundt oss.

Så hva ser vi på filmer idag som vi kan tenke at vi raskt kan ta ibruk innen tekniske tjenester? Her er tre ting jeg synes du skal være nysgjerrig på: 

1. Modeller du kan bevege deg i. BIM, VR-briller og kvalitet på data vil gjøre at fysiske befaringer vil fortere enn vi tror bli erstattet av digitale befaringer. Enten det gjelder hva som ligger under bakken eller hva som er inne i byggene.

2. Data som beslutningsunderlag. Vi har en lang tradisjon på lange saksdokumenter og skriftlig fremstilling for våre beslutninger. Disse vil bli erstattet av styringspaneler som samler inn data fra en rekke datakilder og gir oss underlag for oppgaver og større beslutninger. 

3. Nye kollegaer. Vi har et underskudd på tilgang til kompetanse og må tenke nytt. Hvem skal vi rekruttere og hvor er de. Mange er kjent med Kommune Kari, men vi vil se en rekke chatboter som ikke bare snakker med innbyggere men også med oss. Gjennom pandemien har vi også vendt oss til å ha kollegaer andre steder, dette er kommet for å bli. En god kollega er idag ikke lenger unna enn et tastetrykk.