IKBYGGPRISEN2019 1

IK BYGG -konferansen 2020

Hvem har gjort seg fortjent til årets IK BYGG -pris?

ikbygg.no er trolig det viktigste og beste kommunikasjonsverktøyet for beskrivelse av byggenes brukstilstand for eier og bruker i kommune-Norge. Kommunelovens kapittel 25 om internkontroll, trer i kraft 1. januar 2021

Kommunelovens kapittel 25 om internkontroll, trer i kraft 1. januar 2021

– Når den delen av kommuneloven som omfatter internkontroll trer i kraft fra 1. januar neste år, blir det økt oppmerksomhet om drift og vedlikehold av formålsbygg. Ikke minst legges det opp til mer systematisk gjennomgang i kommunestyrene. Det synes NKF er grunnleggende bra. Vi håper dette bidrar til å øke forståelsen for hvor viktig det er ta vare på grunnmuren i det kommunale velferdssamfunnet, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i NKF

– Vi ser jo fra tid til annen at man i trange kommunebudsjetter nedprioriterer midler til drift og vedlikehold. Det er ugreit. Det hjelper lite med flere hender i eldreomsorgen eller flere barnehageplasser dersom vedlikeholdet svikter og gjør inneklima helsemessig uforsvarlig. Midler til drift handler blant annet også om renhold, og jeg tror alle etter dette pandemiåret forstår at å kunne i renhold er noe vi ikke lenger gjør, avslutter NKF-direktøren.

§ 25-1. Internkontroll i kommunen og fylkeskommunen
Kommuner og fylkeskommuner skal ha internkontroll med administrasjonens virksomhet for å sikre at lover og forskrifter følges. Kommunedirektøren i kommunen og fylkeskommunen er ansvarlig for internkontrollen. Internkontrollen skal være systematisk og tilpasses virksomhetens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold. Ved internkontroll etter denne paragrafen skal kommunedirektøren

a) utarbeide en beskrivelse av virksomhetens hovedoppgaver, mål og organisering
b) ha nødvendige rutiner og prosedyrer
c) avdekke og følge opp avvik og risiko for avvik
d) dokumentere internkontrollen i den formen og det omfanget som er nødvendig
e) evaluere og ved behov forbedre skriftlige prosedyrer og andre tiltak for internkontroll.

§ 25-2. Rapportering til kommunestyret og fylkestinget om internkontroll og statlig tilsyn
Kommunedirektøren skal rapportere til kommunestyret og fylkestinget om internkontroll og om resultater fra statlig tilsyn minst én gang i året. 

Lov om kommuner og fylkeskommuner finner du HER  (Lovdata)

I den praktiske veilederen «Orden i eget hus», som KS har utarbeidet for kommunedirektørene, understrekes blant annet følgende:
Kommunedirektørens internkontroll er en del av kommunens egenkontroll. Internkontroll skal bidra til at vedtatt politikk blir gjennomført, at tjenestene er av god kvalitet og at ressursene brukes effektivt og riktig. I arbeidet med veilederen har KS snakket med mange kommunedirektører som særlig peker på hvor viktig det er å ivareta helheten og se sammenhengen mellom internkontroll, styringssystem og utviklingsarbeid. Internkontrollen skal være systematisk og tilpasset virksomhetens størrelse, egenart, aktiviteter og risikoforhold. God internkontroll er i stor grad forebygging. Å bedrive systematisk internkontroll innebærer planlegging, oppfølging og vedlikehold.

Hvem har gjort seg fortjent til årets IK BYGG-pris?

Prisen deles ut av Norsk Kommunalteknisk Forening, DiBK og KLP Skadeforsikring. ​Hvem som faktisk mottar IK BYGG -prisen blir ikke avslørt før 1. desember, når adm. dir. Tore Tenold i KLP Skadeforsikring deler ut prisen som han håper er til inspirasjon. Etter fjorårets utdeling uttalte han blant annet følgende:
– Vi er svært glade for at stadig flere kommuner tar IK-bygg i bruk, selv om vi skulle ønske at dette ble en standard løsning for kommune-Norge. Dette fordi vi mener det er helt avgjørende å ha gode tilstandsanalyser slik at man kan lage gode handlingsplaner. Det er også svært gledelig at det nå kan lages risikoanalyser i IK-bygg, noe som letter arbeidet med å prioritere tiltakene man vil utføre. Det er alltid viktig å kunne dokumentere at man faktisk har foretatt vurderinger.

Juryen, bestående av Norsk Kommunalteknisk Forening, DiBK og KLP Skadeforsikring, vurderer kandidatene etter følgende kriterier:

  • Hvordan samhandling mellom eier, bruker og forvalter fungerer.
  • Hvordan samhandling mellom forvalter og bruker letter arbeidet med å opprettholde sikkerheten og kvaliteten i bygget.
  • Hvordan eier involveres for å få tilstrekkelig bevilgninger.

Gullprisen deles ut til kommuner som tilfredsstiller kravene både når det gjelder kommunale formålsbygg og utleieboliger.
Sølvprisen deles ut til kommuner som tilfredsstiller kravene når det gjelder formålsbygg.
Prisen "Årets driftstekniker" deles ut til en driftsteknikeren som gjennom året har utmerket seg gjennom arbeid med registrering og oppfølging av byggene sine i ikbygg.no.

Årets IK BYGG -konferanse blir historiens grønneste og første virtuelle

– Vi har tro på at det nettopp i disse tider er spesielt viktig å få et løft, inspirasjon og ny kunnskap, som du kan dele med dine kolleger og medarbeidere. Dialog og erfaringsutveksling. Vi ser frem til å skape en hyggelig og berikende opplevelse sammen med utvalgte bidragsytere, forteller Elisabeth Leikanger, daglig leder i NKF bygg og eiendom.

– Hvordan skape en modig endringskultur er et høyaktuelt tema i disse usikre tider hvor mange kommuner nå forbereder seg på å skulle levere effektivt med strammere budsjetter. Stange kommune gleder seg, og har reservert et stort møterom med stor skjerm. De planlegger også å invitere personer, utover de som er naturlige fra avdelingen, men som de mener kan ha nytte av foredragene på konferansen. I noen kommuner er det ikke anledning til å møtes i fellesskap, men dette har vi også tilrettelagt for, forsikrer Leikanger

– Eksempelvis så deltar Kongsberg kommune bredt med representanter fra både administrasjon, drift og renhold. Vi gleder oss til konferansen, avslutter Leikanger.

Aktuelle temaer

  • Eiendomsforvaltning i krisetid
  • Hvordan skape en modig endringskultur?
  • Hvordan gi den kommunale eiendomsforvaltningen et løft?
  • IK Bygg bidrar til Samhandling i Brannforebyggende arbeid
  • IK Bygg hever Elsikkerheten og øker fokuset på Universell utforming i kommunale bygg
  • Prosjekt Kobo - digitalt system for kommunale utleieboliger
  • Integrasjon - IK Bygg et åpent system
  • Tilstandsvurdering som verktøy for gjennomføring av FDV
  • Utdeling av IK BYGG -prisen 2020

Det er fortsatt mulig å sikre seg plass konferansen