Barbro_foredrag_IKbygg (002) zoomet inn - 16-9 liggende

DSB / IKbygg-konferansen 2019

Hvordan bidra for å redusere risikoen for brann hos sårbare grupper?

Statistikken viser at hele 75% av de som omkommer i brann tilhører en risikoutsatt eller sårbar gruppe. De aller fleste omkommer i bolig tilknyttet omsorgstjenester. Det er viktig at helse- og omsorgstjenesten samarbeider med brannvesenet, bygningseiere og eiendomsforvaltere, mener Barbro Hatlevoll og Tommy Ueland ved DSB, som vil vise oss hvordan vi best kan bidra.

Barbro_foredrag_IKbygg (002) zoomet inn - 16-9 liggende
DSB forteller om Forebygging gjennom "Livsviktig" samhandling. Foto: Barbro Hatlevoll, DSB

Sammen med Helsedirektoratet lanserte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i 2018 en nasjonal satsning på brannsikkerhet for sårbare grupper - " Livsviktig "

– Satsningen skal bidra til samarbeid og samhandling om de sårbare gruppene slik at færre skades eller omkommer i brann. Helse- og omsorgstjenesten og brannvesenet er særlig viktige i den sammenheng. Det er i tillegg mange aktører foruten helse og brann som også er viktige bidragsytere, slik som bygningseiere, eiendomsforvaltere og driftspersonell, sier seniorrådgiver ved DSBs avdeling for Forebygging, Barbro Hatlevoll til kommunalteknikk.

Tommybilde 16-9 liggende
Sammen om brannsikkerhet for risikoutsatte grupper. Foto: Tommy Ueland, DSB

Systematisk samarbeid på tvers

Sammen med kollega i DSB, Tommy Ueland ser Barbro Hatlevoll frem til å treffe mange kommuners byggherrer, eiendomsforvaltere, driftsteknikere, bolig-tildelere m.fl. under neste ukes konferanse for kommunenes eget Internkontroll-system – Ikbygg-konferansen 2019. Internkontrollen omhandler nettopp krav og forskrifter på tvers av etater og tjenester. Samarbeid og samhandling satt i system er nøkkelen til reduksjon av risiko.

Foredraget fra DSB handler om brannsikkerhet for risikoutsatte grupper. Bakgrunnen er at 3 av 4 av de som omkommer i brann tilhører en såkalt risikoutsatt gruppe. Det kan være eldre med hjelpebehov, rusavhengige eller personer med psykisk helseproblemer. De aller fleste omkommer i bolig, og mange hadde helse- og omsorgstjenester i hjemmet. Andelen eldre øker, og mange av de som er ekstra sårbare for brann skal bo hjemme så lenge som mulig i stedet for i institusjon. Det betyr at boligen har blitt en viktig arena for brannforebyggende tiltak, og mange trenger hjelp for å være trygge i hjemmet sitt.

DSB_logo
Livsviktig - sammen for å redde liv: Bygningseiere, forvaltere og driftspersonell er også viktige aktører. Foto: DSB

Læringsmål å ta med seg

-Vi håper at tilhørerne først og fremst vil sitte igjen med mer kunnskap om hvor viktig samarbeid er for god brannsikkerhet og hva de selv kan bidra med for å redusere risikoen for brann hos sårbare grupper, sier Hatelvoll og Ueland ved DSBs avdeling for Forebygging.

Påmelding til neste ukes konferanse er fortsatt mulig denne uken. Her kan du for øvrig se hele programmet for konferansen:
IKbygg-konferansen 2019, 3.- 4 desember, Gardermoen 

- Myndighetene støtter utviklingen av Internkontroll-systemet utviklet av og for norske kommuner, og bidrar i årlig revisjon av dette. Eget brukerutvalg sikrer også at utvikling av verktøyet skjer i tråd med behovet hos kommunene, slik at vi får et nyttig verktøy for systematisk sikkerhets- og forvaltningsarbeid, også på tvers av etater og tjenester, sier administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening, Rune Aale-Hansen. Les for øvrig artikkelen tidligere i høst "NKF satser på IK-bygg"
IK-BYGG 2019 Klikk her