_DSC8075Johnny Haugland

NKF bygg og eiendom

Ikke undervurder renholdkostnadene

Godt renhold på arbeidsplassen har positiv innvirkning på trivsel, arbeidsmiljø og produktivitet. Så mye som 25% av FDV-kostnadene for en bygning kan gå med til renhold.

_DSC8075Johnny Haugland
Foto: Mads Huseby

KOSTRA-tall viser at der energikostnadene mellom 2013 og 2014 gikk ned, gikk renholdskostnadene opp.

Johnny Haugland i CosulentPartner mener at renholdskostnadene i mange tilfeller blir undervurdert. Økt kompetanse innen metoder og utstyr kan være med å redusere kostnadene forbundet med renhold.

Betydelige kostnadsbesparelser kan skapes gjennom fjerning av umoderne prosesser, forbedring av logistikk og økning av håndteringsproduktivitet. Manuell arbeidskraft utgjør den største andelen av renholdskostnadene. Derfor er det lønnskostnadene som har størst innvirkning på kostnadsutviklingen.

-Tiden til renholdsarbeid, og dermed renholdskostnadene, kan reduseres med minst 20-30 prosent ved å sørge for rengjøringsvennlig prosjektering, mener Haugland.

Han viste til et eksempel: Renhold av gulv representerer 40-60 prosent av renholdskostnadene i offentlige miljøer. 70-80 prosent av disse kostnadene skyldes gatesmuss som trekkes inn via inngangspartiet. Noe inntråkk av smuss må selvfølgelig påregnes, men en riktig utforming av inngangspartiet kan i seg selv gi en besparelse på 10-15 prosent.

 

Smittevern & Hygiene skal skape økt forståelse for hygiene i helse- og næringsinstitusjoner, samt å bruke riktige metoder og organisering for å unngå smitte.

Teamledelse 1 og 2 er spennende kurs i hvordan å få teamet til å levere effektiv og høykvalitets renhold gjennom god kommunikasjon, motiverende arbeids- og relasjonsledelse.

Kvalitetsstyrt renhold - NS INSTA 800 er en grundig innføring i hvordan å fastsette, bedømme og øke kvaliteten på renholdet.

På alle kursene kombineres undervisningen med gruppearbeid og erfaringsutveksling.

Mer informasjon:

Se kursoversikten på www.kommunalteknikk.no

Kontakt oss: Dersom du og din kommune/arbeidsplass ønsker å være vertskap for kurset, eller ønsker mer informasjon om kurstilbudet, send mail kurs@kommunalteknikk.no eller ring Sindre Haarr på 99 15 14 28.