Norsk Kommunalteknisk Forening

Innspill til høring om gjenbruk av byggemateriell

Endringen vil gjøre det lettere for aktører i byggebransjen å gjenbruke byggevarer. Dette vil få konsekvenser for kommunenes arbeid med tilsyn. 

Som et ledd i arbeidet med å redusere byggenæringens klimautslipp gjennomfører nå Direktoratet for byggkvalitet en høring om endring av Forskrift om omsetning og dokumentasjon av produkter til byggverk. Endringen vil gjøre det lettere for aktører i byggebransjen å gjenbruke byggevarer.

En konsekvens av den foreslåtte forskriftsendringen er at ansvaret for å påse at ombrukte byggevarer har de dokumenterte egenskaper som er nødvendig, vil større grad falle på tiltakshaver og ansvarlig foretak. Denne ordningen vil videre innebærer at også kommunene vil få et større ansvar for å påse at aktørene i byggesaken bruker ombrukte produkter som har dokumentasjon i tråd med TEK § 3-1.

I forslaget som nå er ute på høring stilles det ingen føringer for hvilke typer byggemateriell som omfattes eller ikke. Det gis heller ingen føringer for i hvilket omfang gjenbrukte byggevarer kan brukes i et prosjekt. Økt import av brukt materiell er også et mulig resultat av endringen.

Forslaget kan med dette føre til en vesentlig endring av kommunenes arbeid ved tilsyn med produktdokumentasjon.

Dersom du har erfaring med slikt tilsynsarbeid, vil vi gjerne ha dine kommentarer/merknader til hva og i hvilken grad endringen vil påvirke kommunens arbeid.

Merknader og kommentarer kan sendes per epost til Jon.Torp@kommunalteknikk.no, merk meldingen Gjenbruk av byggemateriell. Merknader må oversendes innen 08.10.21.

 

Hilsen

Jon Adler Torp
NKF Byggesak

Lenke til høringsnotat