Illustrasjonsfoto: Halodi

Illustrasjonsfoto: Halodi

NKF bygg og eiendom

Kaller til digital dugnad for utvikling av eiendomsteknologi

Byggebransjen ligger nederst på statistikken i verden innen bruk av IOT (Internet of things) og tilsvarende innen innovasjon. Nå utfordres både offentlige og private til dugnad, men kommunene oppfattes som bransjens mest foroverlente.

Tommy_250x227
Tommy Hagenes, grunder, Proptech Bergen

Derfor bør man spleise på innovasjon

Byggebransjen henger etter teknologisk. Jordbruket er et eksempel på en næring som ligger foran oss innen innovasjon. Vi står foran store utfordringer knyttet til drift og forvaltning av byggene våre.
- Bruken av ny teknologi i byggene går for sakte, sier Tommy Hagenes (Proptech Bergen), som sammen med Martin McGloin (Airthings) maner til dugnad for å få fortgang i innovasjon og bruken av «smarte dingser» i eiendomsbransjen. Det hårete målet er at eiendoms-Norge skal gå sammen om å innhente en million kroner.
Martin McGloin og Tommy Hagenes er begge lidenskapelig opptatt av bærekraft og teknologi som ikke distanserer, men inkluderer.
- Vi må erkjenne og ta innover oss det faktum at eiendomsbransjen generelt, ligger på siste plass i verden når det gjelder bruken av IOT, og på nest siste plass innen innovasjon. Dette ønsker vi å bidra til å få gjort noe med, men vi klarer ikke dette alene. Vi har derimot stor tro på samarbeid, og derfor inviterer vi nå hele eiendomsbransjen til å få fortgang i prosessen sammen, uttaler Tommy Hagenes.

Driftoperatørens og vaktmesterens samarbeidspartner

90 prosent av en driftsoperatørs daglige ansvar er rutineoppgaver. Noen lurer på om roboten vil kunne erstatte mennesker. Svaret er at den vil kunne frigjøre kapasitet til driftspersonalet, men fungerer ikke uten samspill med mennesker.
- Roboten vil kunne effektivisere de mange manuelle oppgavene som er knyttet til avvik og som registreres med sansene, som det å se, høre og føle. Dette er egenskaper vi vil teste og “trene” Lassie til, forteller Tommy Hagenes.
Lassie programmeres gjennom en pad omtrent som en radiostyrt bil. Hun kan altså både huske, se og føle, og kan derfor repetere oppgaver automatisk. Som å sjekke rømningsveier til et bestemt klokkeslett, og ta de faste natterundene på et bygg. Målet er også at Lassie skal ta seg av tunge, kjedelige og risikofylte oppgaver, som å sjekke takrenner, og måle fukt i mørke kjellere med dårlig ventilasjon. Lassie kan ta bilde av tallene i en energimåler, prosessere det og sende det ut i skyen. Justeringer fikser hun også, og når brannalarmen går kan hun måle kullos, røyk, Co2, ta bilder av området og varsle brannvesenet og byggeier på SMS. Dette gir driftspersonalet mer tid til strategiske oppgaver.  
Planen er å programmere og trene opp roboten i lokalene til Proptech Bergen på Kokstad. Der skal Lassie lære å utføre de daglige driftsrutinene på bygget. Videre er planen en turne til byggforvaltere rundt om i landet – Her trenger vi forslag til bygg som kan være demobygg for alle som vil være med å lære landet rundt, uttaler Tommy Hagenes.

martin-mcgloin-b2b-profile-image_219x219
Martin McGloin, Head of Product, Airthings

Kan vi sammen klare å få en Boston Dynamics Spot til Norge?

Hver dag testes det nyeste innenfor eiendomsteknologi på Proptech Bergen.
- Vi forstår at det er en jungel der ute, og at ikke små eiendomsforvaltere har mulighet til å teste hver for seg. Derfor har vi etablert Proptech Tested, og inviterer til å teste, dokumentere og skalere sammen, forteller Tommy Hagenes.
Alle som er med på spleisen vil kunne være med å teste dette sammen med oss på Proptech Bergen, uansett hvilket beløp som satses. Dette inkluderer mange flere enn det som er vanlig i tilsvarende prosjekter.
- Dette er en digital dugnad der vi skal teste om roboter er klare for å bidra i formåls- og næringsbygg. De fleste byggene står der allerede, og må derfor tilpasses moderne drift. Kanskje er dette også dette verktøyet som skal løse vår "eldrebølge" på bygg avslutter Hagenes. 
De som har lyst til å være med å teste roboter sammen med Tommy og Martin finner mer informasjon om hvordan man kan bidra her: Lenke til pleiselaget: Få spot til Norge!!

Spot på Jobb smartere 2021?

Martin McGloin (Airthings) har vært 2 ganger på Jobb smartere, både som bidragsyter og leverandørutstiller, og han uttaler:
- Jeg oppfatter at konferansens tittel faktisk reflekterer holdningene til kommunene, og at kommunene er mye mer åpne og foroverlent i forhold til eiendomsteknologi, enn andre aktører i bransjen.
- NKF og medlemskommunene har uttrykt interesse for å bidra i utviklingen. Dette har vi merket oss, og ønsker oss derfor et enda tettere samarbeid. Dersom vi lykkes med spleiselaget vil vi ta med oss Spot til høstens Jobb smartere, noe vi også ser frem til, avslutter Tommy og Martin.

Jobb smartere 2021 - Sett av datoene allerede nå:

NESTE ÅRS KONFERANSE 2021