Arbeidstilsynet_logo[1]

Arbeidstilsynet / NKF bygg og eiendom

Kartlegging og rutiner for Asbest i kommunale bygg

Arbeidstilsynet har pågående innsats rettet mot håndtering av asbest i kommunale bygg og vann- og avløpsnett. Har dere fått postalt tilsyn ennå? Hvordan sikrer vi gode rutiner og håndtering av asbest?

Arbeidstilsynet_logo[1]
Under kommunenes egen konferanse for systematisk sikkerhets- og forvaltningsarbeid neste uke (IKbygg-konferansen 2019) vil Mork sammenfatte det du trenger å vite om temaet Asbest og tilsyn.

Problematikken knyttet til kartlegging og prosedyrer for Asbest i kommunale bygg er på agendaen om dagen, og mange lurer på hvilke forventninger og anbefalinger Arbeidstilsynet har og komme med. Dette kan gå på tilsyn, pålegg, rutiner, dokumentasjon, opplæring, planer for tiltak osv.

Sjefsingeniør i Arbeidstilsynet, Kari Mork er opptatt av å formidle hva kommunen som arbeidsgiver og oppdragsgiver kan gjøre for å forebygge hendelser med helseskadelig eksponering for asbest blant egne og andre arbeidstakere. Kartlegging og risikovurdering er et viktig ledd i arbeidet. Under kommunenes egen konferanse for systematisk sikkerhets- og forvaltningsarbeid neste uke (IKbygg-konferansen 2019) vil Mork sammenfatte det du trenger å vite om temaet Asbest og tilsyn.

Kari Mork bilde Arbeidstilsynet 16-9 liggende
Kari Mork, sjefsingeniør i Arbeidstilsynet gir råd og anbefalinger om rutiner og håndtering av asbest i kommunale bygg og vann- og avløpsnett

- Jeg vil blant annet snakke om hvordan sikre god nok informasjon og opplæring om Asbest, hvilke anbefalinger vi har og hvilke rutiner som må være på plass, sier sjefsingeniøren til kommunalteknikk.

Hele programmet for konferansen som foregår på Gardermoen, Radisson Blu Airport Hotel, finner du her med informasjon og fortsatt mulighet til deltakelse!: IKbygg-konferansen 3.-4. desember

Myndighetene fremmer og støtter opp om IK-bygg som et nyttig og nødvendig verktøy til systematisk sikkerhetskontroll, utviklet av og for norske kommuner, og bidrar i årlig revisjon av dette. Arbeidstilsynet er med i Revisjonsgruppa for IK-bygg, sammen med DSB, DiBK, Norsk Brannvernforening, Helsedirektoratet og KLP Skadeforsikring. 

- Eget brukerutvalg sikrer også at utvikling av verktøyet skjer i tråd med behovet hos kommunene, sier direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening, Rune Aale-Hansen.

Under konferansen deler også KLP Skadeforsikring i samarbeid med DiBK og Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) ut Fagpris for godt systematisk sikkerhets- og forvaltningsarbeid ved bruk av Internkontrollsystemet IK-bygg.

Dette verktøyet har for øvrig også rutiner/sjekklister som hensyntar asbest problematikken. 

direktor-per-arne-horne_direktoratet-for-byggkvalitet
Direktør Per-Arne Horne og DiBK støtter IK-bygg Fagprisen og revisjon av verktøyet. Foto: Alexander Brown

- For eiendomsforvaltere i kommunene er det krevende å enkelt få oversikt over alle myndighetskrav til drift av bygg. IK-bygg samler alt regelverk for bygg i bruk på ett sted og gjør det mulig for eier, forvalter og bruker å gjennomføre internkontrollen av sitt bygg på en enkel og overkommelig måte. Direktoratet for byggkvalitet har støttet utviklingen av IK-bygg, sier direktør Per-Arne Horne til kommunalteknikk.

Prisutdeler 3. desember på Gardermoen er adm. dir. i KLP Skadeforsikring, Tore Tenold. 

Registreringen er åpen hele uken. Du har fortsatt mulighet til å treffe Arbeidstilsynet ved Kari Mork, øvrige myndigheter, leverandører og kollegaer med tilsvarende utfordringer og behov i arbeidshverdagen. Se hele programmet for konferansen.