Bygg og eiendom

Kommentar til kommentaren til «Bærekraftig bygging i fem punkter»

Morten Haugerud
PEFC Norge

12. mars kommer Betongelementforeningen med kommentar til min artikkel om Bærekraftig bygging i fem punkter med hovedbudskapet om å tenke helhetlig og være ansvarlig innkjøper. Heldigvis er Betongelementforeningen enig i dette, men kommentaren bommer dessverre på et par vesentlige punkter.

Først og fremst er det misforståelse om hvem PEFC er. PEFC er ikke en kommersiell interesseforening for salg av trevarer. I faktaboksen som fulgte artikkelen står det: «PEFC er en internasjonal, non-profit organisasjon som arbeider for å fremme bærekraftig skogbruk etter miljømessig, sosiale og økonomiske hensyn». Vår jobb er altså å passe på at skogen drives og forvaltes bærekraftig. I tillegg har vi et sporbarhetssystem som gjør at alle aktørene i verdikjeden – alt fra sagbruk til entreprenører og byggherre – kan kjøpe ansvarlig i form av sertifisert trevirke fra bærekraftig skogbruk.

Slik sett er trebransjen - alt fra de som produserer trebaserte konstruksjonsløsninger til plater og panel og til interiørprodukter som trapper og vinduer – helt unik. Gitt at aktørene benytter seg av sertifisert trevirke som PEFC, er trebransjen basert på en råvareproduksjon som er grunnleggende bærekraftig og tar helhetlig hensyn. Meg bekjent har ikke betongindustrien noe tilsvarende bærekraftssystem.

Skogen som fornybar, sirkulær ressurs

Skogen er en av jordas mest fornybare, sirkulære ressurs som det finnes mye av. Beregninger gjort av bl.a. FAO viser at verden i utgangspunktet trenger 3x mer trevirke i 2050. Da blir det selvfølgelig ekstremt viktig at vi ikke driver avskoging og ikke-bærekraftig, men f.eks planter etter hogst og pleier skogen best mulig. Produksjonen av fornybart råstoff må gjøres parallelt med hensyn til andre interesser. Et bærekraftig skogbruk etter PEFC må derfor også ivareta det biologiske mangfoldet, ta vare på skogens rolle i kretsløpet for vann, legge til rette for friluftsliv og rekreasjon, sikre rettigheter til arbeidere og urbefolkning osv osv.

Slikt sett er det interessant at betongelementindustriens representant maner til å «se miljøregnestykket for hele livsløpet». Globalt bruker vi 1,7 jordkloder i året, i Norge 3,1. Produksjonen av betong baserer seg på uttak av ikke-fornybare ressurser som kalkstein, pukk, og sand. Som i det lange løp ikke er helt bærekraftig. Dessuten fører steinbrudd med seg plager som støy, støv, og svære sår i naturen. Globalt er bruken av vann som begrenset ressurs også en utfordring. Det kan sies mye bra om livsløpsvurderinger (LCA), men det er nok dessverre ikke eneste svar på vurdering av bærekraft/miljøvennlighet.

Bruk av tre et godt klimavalg som hovedregel

Vi i PEFC er stolte av å bidra til en mer bærekraftig verden gjennom sertifisering av skog. Derfor framsnakker vi bruk av tre når det skjer gjennom ansvarlig innkjøp. Påstanden om at bruk av tre som godt klimavalg står seg godt. Alle kjenner til at skog som vokser binder Co2 gjennom fotosyntesen og lagrer karbon i biomassen. Men ferdigvokst skog er et ustabilt karbonlager pga fare for råte, vindfall, insekter osv. Derfor er det klimasmart å hogge skogen og bruke treet til f.eks bygningsformål, samtidig som vi planter ny skog. Dessuten viser det seg at prosessen med å omskape tømmer til trelast krever relativt lite energi i selve produksjonen. Og til slutt, når trevirket har gjort jobben, kan det brukes til energiformål.

Regnestykker over klimaeffekter overlater PEFC til forskere og spesialister. Da kan det være lurt å lytte mest til uavhengige kilder med omfattende empiri bak seg. Eksempler på dette er meta-analyser som f.eks. Leskinen et al 2018 og Sathre & O’Conner 2010 som har sett på hundrevis av studier som sammenlikner klimaeffekter av bruk av tre med andre materialer til ulike byggeformål. Hovedregelen er at bruk at tre kommer best ut, selv om det selvfølgelig finnes unntak. Og da har ikke studiene engang verdsatt den umiddelbare karbonlagringseffekten (lagring av biogent karbon) ved bruk av tre i bygg.

Derfor får oppfordringen til alle kommuner og byggherrer fortsatt være: Tenk helhetlig og kjøp ansvarlig. Tenk gjerne tre, og kjøp sertifisert som PEFC. Og forresten: Vurder ombruk og påbygg før du river!

Referanser: 

Leskinen et al, 2018: Substitution effects of wood-based products in climate change mitigation

Sathre og O’Conner, 2010: A synthesis on research on wood products & greenhouse gas impacts