NKF veg og park

Lærer av kommunene

Studentene Martin Bjønnes og Oliver Edvardsen var på årets Vinterdriftkonferanse for å lære fra bransjen, og for å se hvordan smarte løsninger kan hjelpe i en tid med stadig mer ekstremvær.

Martin Bjønnes og Oliver Edvardsen fra UiT, her sammen med administrerende direktør i NKF, Kirsti Kierulf. Foto: Julie Tollefsen
Martin Bjønnes og Oliver Edvardsen fra UiT, her sammen med administrerende direktør i NKF, Kirsti Kierulf. Foto: Julie Tollefsen

Vinteren er lang og utfordrende i store deler av vårt langstrakte land, og med stadig større variasjoner i klima er det viktig å forstå hvordan både praksis og teori kan bidra til mer robust vinterdrift. 

På Vinterdrift 2022 i Bodø i november deltok studentene Martin Bjønnes og Oliver Edvardsen fra UiT Norges arktiske universitet, som studenter ved ingeniørutdanningen ved campus Narvik. Studentene fikk et unikt innblikk i hvordan vinterdrift av veier i kommune-Norge foregår, og utvikles stadig, i praksis. Studentene ble i løpet av et par dager godt kjent med hvordan kommuner håndterer forskjellige utfordringer og fikk se eksempler på hvordan teknologi kan være med på å gjøre vinterdrift mer bærekraftig. 

Bjønnes og Edvardsen er studenter innen bygg og anlegg, og tar denne høsten studieemnet drift og vedlikehold av veier og gater. Dette studiet fokuserer på emner som veikonstruksjon, veitilstand, veidekke og drift og vedlikehold av veier, bruer, tunneler og kaier både vinterstid og sommerstid. Studiet retter seg mot arbeidsoppgaver som planlegging og gjennomføring av drift og vedlikehold, men utelukkende med en teoretisk tilnærming. Edvardsen og Bjønnes synes derfor det var spennende å få delta inn på NKFs konferanse og høre og ikke minst forstå de praktiske utfordringene i kommuner og fylker.  

På spørsmål om hva de synes om konferansen svarer de at konferansen var relevant, både med tanke på studier og interesser.

– Vi lærte mer om hvordan dette foregår i praksis, samt hvordan de ulike kommunene jobber med vinterdrift og de problemene de møter på. Vi ble spesielt interessert i problemene rundt snødeponi, hvor de ulike kommunene egentlig løser disse på helt forskjellige metoder, sier studentene som nå ser deponiproblematikken som aktuell for hovedoppgaven deres.

– Slik vi forstår det kommer det stadig vekk strengere krav og kriterier for både lagring og tømming av snø. Kommunene må derfor legge bedre planer for hvordan de skal håndtere snøen fremover, slik at disse oppfyller de nye kravene og kriteriene til blant annet statsforvalteren, forteller de.

Håndteringen av snø gjøres forskjellig rundt om i landet, flere plasser sørpå hører vi om kommuner som må kjøre snøen til godkjent snødeponi flere mil utenfor byen, mens nordpå har flere kommuner fortsatt lovt til å dumpe snøen i havet. Snøen er selvfølgelig ulik fra hvor man er i landet, og må/kan derfor håndteres på hver sin måte.

Bjønnes skal videre på master bygg, mens Edvardsen ønsker å teste ut sin kompetanse i arbeidslivet før han avgjør om han går videre.  Siste år av bachelor skriver studentene på ingeniør bachelor oppgave, og denne oppgaven skjer best i samarbeid med en ekstern aktør innen bygg og anlegg. 

UiT samarbeider med Konnekt – Nasjonalt kompetansesenter for samferdsel og her er en samarbeidsportal hvor aktører kan melde inn mulige studentoppgaver. Her kan du lese mer om videreutdanninger ved UiT.

Studenter oppfordes til deltakelse på NKF sine konferanser. Se gjerne på kurskalenderen og send en forespørsel på e-post til nkf@kommunalteknikk.no.