Fred Erik Fredly er prosjektleder i Harstad kommune og kommer til vegjus.no-konferansen. Foto: Harstad kommune

Fred Erik Fredly er prosjektleder i Harstad kommune og kommer til vegjus.no-konferansen. Foto: Harstad kommune

vegjus.no 2023 / 23.-24. januar

Med lov og rett i bagasjen

23. januar tar Fred Erik Fredly med seg både jus- og ingeniørkunnskap til vegjus.no-konferansen. Prosjektlederen i Harstad kommune kommer for å snakke om planlegging og gjennomføring av entrepriser. – Det kan bli fryktelig dyrt dersom man ikke klarer å være tydelig nok, da det i utgangspunktet er byggherre som bærer risikoen for uklarheter i konkurransegrunnlaget.

Til daglig er Fredly prosjektleder for deler av Harstadpakken og jobber med konsepter og utbyggingsprosjekter finansiert av bompenger, kommunale, fylkeskommunale og statlige midler. Fra før er Fredly utdannet sivilingeniør, men ble i juni i år ferdig med masteren i jus ved UiT. Samtidig med sønnen Jone

– Jeg har vel alltid hatt et langsiktig mål om å koble samme de to sidene av faget, forteller Fredly, som har rådgiverrett og entrepriserett som spesialfelt.

Entrepriserett på vegjus.no

Til vegjus.no-konferansen kommer han for å snakke om entreprise. Byggherreforskriften og risiko i alle deler av entreprisen vil være en rød tråd gjennom entreprisebolken til Fredly.

– Det blir fire temaer jeg ønsker å fokusere på: Entrepriseretten i et historisk perspektiv, planlegging og bygging av prosjekter, byggeledelse og overtakelsen, forteller han.

Prosjektlederen er opptatt av hvordan uklarheter i konkurransegrunnlagene kan gi seg utslag i bygge prosessen. – Jeg kommer til å dele litt fra egne erfaringer og trekke paralleller til noen relevante høyesterettsdommer, forteller han og presiserer at tvister fort kan oppstå dersom konkurransegrunnlaget har mangler.

– Det handler også om hvilket ansvar man har som byggherre. Det kan bli fryktelig dyrt dersom man ikke klarer å være tydelig nok, da det er byggherre som i utgangspunktet bærer risikoen for uklarheter i utlysningen. Å kvalitetssikre konkurransegrunnlaget og samtidig bruke tiden godt er derfor viktig, forteller han.

Byggingen og overtakelse av prosjektene

– Byggelederrollen i forbindelse med gjennomføringen av entrepriseprosjekter er viktig og noe jeg brenner for. Til konferansen tar jeg med meg egne eksempler, og ønsker å tydeliggjøre skillet mellom prosjektleder og byggeleder, forklarer Fredly.

I løpet av økten deltakerne har sammen med Fredly vil han også komme innom prosess og virkning i overtakelsen. – Det er en del viktige mekanismer når vi som byggherre overtar prosjektene.

Hva bruker vi tiden vår på?

– Det er tilfeller der det er lønnsomt å bruke lenger tid på planleggingsfasen. Med bevilgning av penger fra politikere, så ligger det også et forståelig ønske og forventning om å komme raskt i gang. Noen ganger kan iveren etter å sette i gang prosjekter raskt slå tilbake på oss i form av at vi ikke lager gode nok grunnlag. Dette kan føre til økte kostnader i gjennomføringen, avslutter Fredly til kommunalteknikk.no.

Hele programmet og påmelding til konferansen finner du her.

vegjusno2023 header.png