NKF bygg og eiendom

Merethe blir ny nettverkssekretær for renhold

– Jeg heier på mer fellesskap, utvikling og kompetanseheving. Og så er det jo veldig hyggelig og møtes på tvers av kommunegrenser også, både lærerikt, gledende og motiverende, forteller den nye nettverkssekretæren i NKF bygg og eiendom, Merethe Forfang.

Merethe Forfang er vokst opp på gård i bygda Sjurnes utenfor Tromsø og lærte tidlig at hardt arbeid og stå-på-vilje er veien til suksess. Hun har bred og lang erfaring fra både offentlig og privat sektor og har siden 2016 jobbet som leder i Fagrent, som er Tromsø kommunes renholdsavdeling.

– Jeg brenner for renhold, ledelse og arbeidsglede. Det skal være nyttig og moro å gå på jobb forteller Forfang, som også har fartstid fra NKFs storbynettverk for renhold.

Merethe Forfang er ny nettverkssekretær for renholdsnettverkene i NKF. Foto: Tromsø kommune.
Merethe Forfang er ny nettverkssekretær for renholdsnettverkene i NKF. Foto: Tromsø kommune.

Store utviklingsmuligheter

Å fremme faget og felleskapet hovedgrunnene til at Forfang nå har takket ja til å bli nettverkssekretær. Hun påpeker at det fortsatt er mange store utviklingsmuligheter innen renhold.

– Våren 2020 fikk vi virkelig presentert hvor viktig renholdsfaget er for folkehelsen, og derfor er det viktig at norske kommuner satser på renholderne sine, forklarer Forfang.

Kompetanseheving og spesialisering

– Det blir viktig at vi post-korona også har fokus på smitterenhold. Det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å opprettholde godt og riktig renhold. Det holder folk i jobbene sine og gjør oss mindre utsatte for smittsomme sykdommer, sier Forfang.

Hun mener også at fokus på kvalitet i renholdet er viktig, og spesielt riktig kvalitet. – Dog er kvalitet alene ikke nok. Det er også viktig at man fokuserer på arbeidsprosessene og at medarbeiderne har solide faglige utviklingsmuligheter.

– Nå har vi en gylden mulighet til å virkelig sette retning for fremtiden, når samfunnet nå både har sett og forhåpentligvis også forstått hvor viktig renhold er.

Rekruttering er viktig!

Etter flere år som leder har hun gjort seg en del erfaringer om hva som fungerer og ikke. I tillegg har hun klare tanker om hva som må til i tiden fremover.

– Vi må få engasjert de unge menneskene i og til renholdsbransjen. Gjennom for eksempel et nærere og langsiktig samarbeid med NAV kan man få fanget opp unge arbeidsledige. Hvis man i tillegg får løftet frem og videreutviklet fagbrevordningen, så vil vi kunne heve kompetansen og rekrutteringen til faget.

Fokus på leder- og medarbeiderskap

– Vi bør også i renholdsbransjen ha fokus på leder- og medarbeiderskap. Det har vært lite fokus på riktig ledelse innenfor faget og bransjen. I dag er vår verden mer internasjonal enn noen gang, og spesielt kommunene har de største integreringsoppgavene i vårt samfunn, med mange ulike nasjonaliteter i ansattflokken – spesielt innenfor renhold. Ledelse blir ekstra viktig, og interkulturell forståelse spesielt, hvordan få så mange ulike mennesker fra ulike land å levere gode resultater sammen?

I tillegg viser Forfang til kursing og utdannelse som favner både ledelse og renhold, med fokus på inkluderende og verdsettende ledelse.

Erfaringsdeling og utvikling

Forfang tiltrer som nettverkssekretær fra nyttår og ser frem til å sette sitt preg på renholdsnettverkene.

– Dele erfaringer, utvikle fagene, styrke og hjelpe hverandre opp og frem - sammen blir vi sterkere og dyktigere! Kommunene må styrke sitt ståsted, ta sin tydelige plass når det gjelder ivaretakelse av bygg- og eiendom og de andre kjerneområdene. Vi må løfte sammen og fremme utvikling og forbedring. Enkeltpersoner blir bedre i rollene sine når man har et sterkt fellesskap å trekke på og bidra i. Jeg heier på mer fellesskap, utvikling og kompetanseheving.