Miljodirektoratet

Plan og miljø

Miljødirektoratet ønsker innspill til støyveileder

Miljødirektoratet er i gang med en revisjon av Retningslinje for behandling av støy i arealplanleggingen (T-1442). Revisjonen er basert på en evalueringsrapport fra 2016 hvor Miljødirektoratet mottok en rekke innspill med forslag til forbedringer 

I denne omgang har direktoratet valgt å fokusere på de innspillene som var knyttet til praktiseringen av retningslinjen. Det kom tilbakemeldinger på at retningslinjen var utfordrende å bruke og at det var behov for tydeliggjøring og veiledning. I denne revisjonen gjøres det ikke endringer i grenseverdier eller støyparametere. Innspillene som kom inn i evalueringen knyttet til behov for endringer i disse forholdene blir vurdert fortløpende, og kan bli gjenstand for endring på et senere tidspunkt.

Forslaget til ny retningslinje viderefører prinsippene i gjeldende retningslinje, men med forslag til følgende strukturendringer og presiseringer:

  • Ny kapittelinndeling
  • Angi de viktigste kvalitetskravene for nye boliger
  • Definere og tydeliggjøre vanskelige begreper
  • Tydeliggjøre krav til planprosess
  • Skille støyfølsom bebyggelse fra støyende virksomhet
  • Gi anbefalinger om plangrep som kan brukes ved planlegging av støyende virksomhet

Målet med revideringsarbeidet er å klargjøre begreper, tydeliggjøre de viktigste faktorene som kan bidra til å forebygge støyplage. Det skal også gjøre retningslinjen enklere å bruke, slik at det blir lettere å ta hensyn til støy i arealplanleggingen. Direktoratet ønsker at flest mulig skal kjenne til og bruke retningslinjen i arbeidet med arealplanlegging. Forslag til ny retningslinje blir sendt på høring til berørte parter i løpet av våren 2020. Dersom det på det nåværende tidspunkt er innspill eller spørsmål til arbeidet kan det rettes til merete.gynnild@miljodir.no.