Fagleder byggesak Bjørn Helge Kristiansen og avdelingsleder for bygg- og geodataavdelingen Rune Møller Poulsen. Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Fagleder byggesak Bjørn Helge Kristiansen og avdelingsleder for bygg- og geodataavdelingen Rune Møller Poulsen. Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

NKF byggesak

Mot avklaring i en av Norges mest omtalte byggesaker

I november 2021 gikk Trysil kommune til det drastiske skrittet å trekke tilbake ferdigattest og utstede bruksnekt for til sammen 18 leiligheter i leilighetsbygget Pernup. Bakgrunnen for handlingen var bekymringsmeldinger fra byggets beboere om at brannsikkerheten i bygget ikke var tilfredsstillende.

For å sikre et godt beslutningsgrunnlag førte kommunen i perioden før bruksnekten flere dokumenttilsyn med ansvarlige foretak, og kom under dette arbeidet i hende en brannteknisk rapport bestilt av byggets beboere. Rapporten konkluderte med at bygget, som sto ferdig i 2016, ikke var bygget i tråd med brannkonsept og det ble avdekket flere forhold ved bygget som gikk direkte på personsikkerheten.

På bakgrunn av rapportens konklusjon og stedlig tilsyn, hvor også Midt- Hedmark brann- og redningsvesen deltok, så kommunen ingen annen mulighet til å fatte vedtak om øyeblikkelig opphør av bruk for leilighetsbygget.

Vedtaket førte til at alle beboere måtte ut av sine boenheter snarest mulig.  

Saken ble raskt fanget opp av media og kommunen ble satt «under lupen» både lokalt og nasjonalt. Dette førte til stort press på kommunens byggesaksavdeling for å fatte presise vedtak i en krevende situasjon. I saken er det flere avgjørende vedtak som berører viktige områder for den offentlig forvaltning og plan- og bygningsloven. Tiltakshaver påklaget via sin advokat til flere av disse vedtakene til Statsforvalteren i Innlandet.  

Noen av temaene som ble berørt i saken er blant annet;  

  • Det rettslige grunnlaget for å pålegge stans og opphør med øyeblikkelig virkning jf. plan- og bygningsloven § 32-4 
  • Omgjøring av eget vedtak etter fvl. § 33 annet ledd.  
  • Tvil om habilitet – kap. 2 i fvl. 
  • Trekke ferdigattest med hjemmel i fvl. § 35 c (ugyldig vedtak) - over 5 år etter at ferdigattest ble utstedt 

5 år etter saken startet er klagene nå endelig behandlet av Statsforvalter i Innlandet, og Trysil kommune har fått medhold for sin tolkning av bestemmelsene.  

Ønsker du å høre mer om denne saken anbefaler vi å ta turen til Tromsøkonferansen 26.-28. mars hvor avdelingsleder Rune Møller Poulsen og fagleder Bjørn Helge Kristiansen fra Trysil kommune tar turen for å dele sin historie. Vedtakene finnes også tilgjengelig på Trysil kommunes innsynsløsning og hos Statsforvalteren i Innlandet. 

Tromsokonferansen 2023.png