Skjermdumå fra nettsidene til DiBK.

Skjermdumå fra nettsidene til DiBK.

Byggesak

Ny veileder for prioriterte tilsynsområder

Direktoratet har utarbeidet nye veiledere for de prioriterte tilsynsområdene tilsyn med dokumentasjon av sikkerhet mot naturfarer og tilsyn med at etablering av hybler eller boenheter er omsøkt om lovlige. 

Hvert andre år fastsetter rullerer departementet de prioriterte innsatsområdene kommunene skal føre tilsyn til. Områdene er regulert i forskrift om byggesak (byggesaksforskriften SAK10) § 15-3. Formålet med ordningen er å sikre at kommunene fører tilsyn med de utvalgte områder der det etter departementets vurdering er behov for særskilt innsats.  

I perioden fra 01.01.2022 til 01.01.2024 skal kommunen prioritere tilsyn med at etablering av hybler og boenheter i eksisterende bygg er omsøkt og godkjent, og tilsyn med dokumentasjon av sikkerhet mot naturfarer.  

Der de tidligere prioriteringsområdene kun har utløst et dokumenttilsyn og som enkelt kan innlemmes i pågående tilsyn og byggesaker krever det nye området en annen fremgangsmåte. 

Tilsynsområde om etablering av hybler og boenheter i eksisterende bygg er omsøkt og godkjent vil kunne påvirke kommunens tilsynskapasitet i mye større grad enn tidligere da det krever både undersøkelser og oppfølging. Innsatsområde blir derfor det første prioriterte tilsynsområdet som fort vil resultere i et stedlige tilsyn. 

Veilederen fra direktoratet inneholder en stegvis fremgangsmåte fra igangsettelse av tilsynet til avslutning med tilsynsrapport. Veilederne er godt utformet og vil være til god hjelp for kommunen under arbeidet. Da dette området fort vil resultere i et stedlig tilsyn inneholder veilederen også en beskrivelse av eier av byggverks plikt til å gi kommunen adgang til byggverk, og forplikter eier og bruker til å gi kommunen de opplysninger som er nødvendige i forbindelse med tilsynet.  

Et villere og våtere klima vil føre til økt fare for flom og skred og de siste års tragiske skredhendelser har resultert i at tilsyn med sikkerhet mot naturfarer også blir et av de prioriterte innsatsområdene.  

Veilederen er utformet med en tilsvarende stegvis fremgangsmåte fra oppstart til avslutning og tilsynsrapport.  Veilederen har også en praktisk sjekkliste, eksempler og maler til å hjelpe kommunene med å komme i gang med arbeidet. Tilsyn med dokumentasjon med sikkerhet mot naturfarer skal i perioden bidra til å avverge at farlige situasjoner oppstår og skal ha en forebyggende effekt og bidra til økt etterlevelse av regelverket. 

Veilederne finner du her. 

NKF byggesak