ØKT SAMARBEID FOR Å FOREBYGGE SKADER PÅ KOMMUNALE BYGG: Tore Tenold, administrerende direktør i KLP Skadeforsikring (t.v.) og Rune Aale-Hansen, administrerende direktør, Norsk Kommunalteknisk Forening. Foto: Marianne Wright Pedersen

ØKT SAMARBEID FOR Å FOREBYGGE SKADER PÅ KOMMUNALE BYGG: Tore Tenold, administrerende direktør i KLP Skadeforsikring (t.v.) og Rune Aale-Hansen, administrerende direktør, Norsk Kommunalteknisk Forening. Foto: Marianne Wright Pedersen

Norsk Kommunalteknisk Forening

Økt samarbeid med KLP for å forebygge skader på kommunale bygg

Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) og KLP Skadeforsikring forsterker nå samarbeidet som et ledd i å forebygge brann og andre uønskede hendelser i kommunale boliger og formålsbygg.

– NKF har utviklet et internkontrollsystem, IK-bygg, som gjør at kommuner til enhver tid vil kunne ha kontroll på tilstanden på kommunale boliger og formålsbygg, og dermed forebygge kostbare skader. Vi er glade for at KLP Skadeforsikring anbefaler IK-bygg til kommunale kunder. Systemet vil kunne spare kommunene for millioner av kroner i reduserte skadekostnader, sier Rune Aale-Hansen administrerende direktør i NKF.

Kommune-Norge eier kommunale boliger, barnehager, skoler og sykehjem for flere titalls milliarder kroner. Bare i boligene anslås de årlige kostnadene i forbindelse med brann, vannskader, feil og hard bruk å beløpe seg til 2 milliarder kroner. Noen kommuner opplever i tillegg redusert forsikringsutbetaling når det avdekkes at bygget ikke har vært i forskriftsmessig stand.

– Poenget med et internkontrollsystem er at kommunene skal ha kontroll på at byggene deres er i forskriftsmessig stand. Det betyr at IK-bygg avdekker feil og mangler som oppstår når bygget blir eldre og nedslitt eller forskrifter endres. Når feil avdekkes kan man tidlig nok sette av midler og forebygge uønskede hendelser som brann og lekkasjer. Et oppegående internkontrollsystem vil kunne gi en reduksjon på disse kostnadene, uavhengig av om de er forsikringsmessige eller ikke, foreller Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening.

– IK-bygg er unikt. Det er utviklet av kommunene selv, og gjenstand for årlig revidering i samarbeid med representanter fra myndighetene. 180 av landets kommuner har allerede tatt systemet i bruk, og gir tilbakemelding på stadig bedre kontroll med den kommunale bygningsmassen. Det viktigste er å hindre at uønskede hendelser oppstår. Det nest viktigste er å sikre at tilstanden er god nok til at forsikringen utbetales uten avkortning, når uhellet skulle være ute. Det er dyrt nok å måtte bygge opp et bygg på titalls millioner kroner, om kommunen i tillegg opplever kraftig redusert forsikringsutbetaling. 

Et verktøy som kan forhindre brann
Gjennom mange år har KLP lagt vekt på systematisk sikkerhetsarbeid for å forebygge skader på kommunale bygg. 

– KLP er til for kommunene, og vi ønsker å være en sparringspartner i arbeidet med å redusere risikoen for brann. En av måtene vi tar samfunnsansvar på er å støtte opp under gode arbeidsverktøy for å øke sikkerheten i kommunale bygg. IK-bygg er et slikt praktisk verktøy som gir oversikt over hvor «skoen trykker», og som gjør det mulig å prioritere det viktigste først. Dette bidrar til færre skader, sier administrerende direktør i KLP Skadeforsikring, Tore Tenold.

Flere av fjorårets mange og kostbare branner i kommunale bygg startet i avfallsbeholdere. Avfallsbeholdere som står inntil eller er festet rett på vegg er en stor brannrisiko når det blir kastet avfall som kan selvantenne eller bli påtent. Slike branner kan få store økonomiske konsekvenser for kommunen, blant annet gjennom redusert erstatningsutbetaling. Derfor sier sikkerhetsforskriftene at alle avfallsbeholdere skal plasseres minimum 5 meter bort fra vegg. Dette vil et internkontrollsystem fange opp ved riktig bruk.

– Det beste rådet vi kan gi, er å fjerne alle avfallsbeholdere som er brennbare og kan flyttes på. Vi ser også at kommuner som aktivt bruker et internkontrollsystem har en god forutsetning for registrering og oppfølging, slik at risikoen for skader blir redusert. Også når det gjelder en av de største brannfellene, nemlig avfallsbeholdere, sier Tenold.

Les mer om IK-bygg her