SAMARBEID: Vidar Almsten, Sajad Seyedi og Svein Rune Ussberg fra Lillestrøm kommune. Foto: Sindre Haarr

SAMARBEID: F.v.: Svein Rune Ussberg, Sajad Seyedi og Vidar Almsten fra Lillestrøm kommune. Foto: Sindre Haarr

Norges beste uterom 2023

Områdeplan, kommunesammenslåing og Norges beste uterom

Forrige uke ble Sletta park kåret til Østlandet beste uterom i klassen for tettsted og friområder. – Det er planavdelingen i tidligere Sørum kommune og landskapsarkitekten som bør få mye av æren her, forteller kommunalsjef for eiendom i Lillestrøm kommune, Vidar Almsten.

Sletta park var ikke en selvfølgelighet, men i andre enden av en kommunesammenslåing og pandemi står Lillestrøm kommune igjen med en park som nå har fått prisen for Østlandets beste uterom i klassen for tettsted og friområder.

– Parken er et resultat av Sørum kommunes områdeplan, der parken var det første av tiltakene i spleiselaget mellom kommunen og de private utbyggerne, forteller Almsten.

Tidligere Sørum kommune, nå Lillestrøm kommune har stått for tomta, der parken i dag ligger. Almsten sier at denne typen områdemodell, der man deler den økonomiske byrden mellom kommune og det private, er noe man kommer til å se mer av i fremtiden.

–Med relativt stramme kommunebudsjetter, og enn så lenge relativt gode marginer i bransjen, tror vi dette er en god løsning.

Eiendomsutviklerne hjelper kommunen økonomisk med områdeutviklingen og «betaler» seg således ut av de pliktige friområdene ved utbyggingen.

– Hele Sørumsand sentrum er en felles områderegulering, med ulike rekkefølgekrav som alle finansieres gjennom områdemodellen. Parken er det første resultatet av denne modellen.

Slettapark022022prosjektleder.JPG
Prosjektleder Sajad Seyedi inne i parken. Foto: Kjell M. Jacobsen

Kommunesammenslåing

Da Skedsmo, Fet og Sørum kommuner ble slått sammen fra 2020 ble det førende for om prosjektet måtte byggesaksbehandler. – I utgangspunktet hadde Sørum kommune ikke satt parken som søknadspliktig, men etter sammenslåingen ble vi enige om at prosjektet måtte gjennom ordinær saksbehandling i kommunen, forteller Almsten.

Sammenslåingen har ført med seg noen ekstra kostnader, og har endt opp med å være en del større enn det som var planlagt.

Prosjektleder Sajad Seyedi overtok parkprosjektet godt etter at de var kommet i gang. – Grunnet både sammenslåing og pandemi har vi måttet prosjektere underveis i byggingen. Både overvannshåndtering, fordrøyningsbrønner og turveien er prosjektert om etter at vi startet byggingen, forteller han. – I tillegg fikk vi, som så mange, leveranseutfordringer i forbindelse med pandemien.

Byggingeniøren forteller at det ut fra forutsetningene har gått over all forventning å overta «arvesølv» etter tidligere prosjektledere.

– Jeg opplever at noe av suksesskriteriet har vært et svært godt samarbeid med både prosjekterende og ingeniør.

Seyedi forteller om at han har mottatt mange positive tilbakemeldinger fra beboerne i området.

Fornuftig drift av parkanlegg

Svein Rune Ussberg, seksjonsleder friluftsliv og idrett i Lillestrøm kommune har nå tatt over driftsansvaret for parken. Han er, som så mange andre, bekymret for midlene til drift.

– Det er jevnt over for lite penger til drift og vedlikehold. Men et slikt anlegg er en del av ansiktet utad for kommunen og godt vedlikehold bidrar til å opprettholde respekten for det som er, forteller Ussberg og viser til eksempelvis fjerning av tagging.

De tre er enige om at det er veldig fint å få anerkjennelse for arbeidet som er gjort med parken.

– Vi ser frem til finalen under Kommunevegdagene i Skien, avslutter trioen.