Illustrasjonsbilde: pexels.com
NKF veg og park
Omregningsfaktor for beredskapsvakt
Når snøen laver ned er det viktig at vi har god og riktig beredskap. Narvik kommune har nylig fått fastsatt omregningsfaktoren for beredskapsvakt utenfor arbeidsstedet ved brøyting til 1/4 av Arbeidstilsynet.
Beredskapsvakt utenfor arbeidsstedet er regulert i arbeidsmiljøloven § 10-4 tredje ledd. Beredskapsvakt regnes i utgangspunktet ikke i seg selv som arbeidstid, men kun den tiden arbeidstaker kalles til tjeneste vil være arbeidstid. Hovedregelen er likevel at 1/7 av beredskapsvakten skal medregnes i alminnelig arbeidstid.
Overgangen fra en omregningsfaktor har betydning for kommunen, spesielt med tanke på økonomi og ressursallokering.
En lavere omregningsfaktor innebærer at en større andel av beredskapsvakten regnes som arbeidstid, noe som kan føre til økte lønnskostnader for kommunene. Dette kan igjen påvirke budsjettet for andre tjenester og prosjekter.
I Arbeidstilsynets vurdering er været nordpå, samt responstiden i Narvik hensyntatt når omregningsfaktoren skulle settes. Til sammenligning fikk Færder kommune fastsatt omregningsfaktoren til 1/5 i en liknende sak. Narvik har tidligere har 1/5 som omregningsfaktor.
For arbeidstakerne betyr 1/4-vurderingen dette at mer av tiden de er på beredskapsvakt vil bli regnet som arbeidstid, noe som kan gi utslag i form av høyere lønn og bedre kompensasjon for den tiden de er tilgjengelige for utrykning. Dette kan også ha en positiv effekt på arbeidsmiljøet, da det anerkjenner belastningen ved å være i beredskap.
Her er noen punkter til vurdering i fastsettelsen av omregningsfaktoren
Beredskapsvakt: Beredskapsvakt utenfor arbeidsstedet innebærer at arbeidstakeren selv kan bestemme hvor hen vil oppholde seg i vaktperioden, men må være tilgjengelig for arbeidsgiveren og klar dersom det blir oppdrag.
Omregningsfaktor: Som hovedregel skal minst 1/7 av beredskapsvakten regnes som arbeidstid. Størrelsen på kompensasjonen er avhengig av hvor belastende vaktordningen er.
Responstid: Krav til responstid kan begrense arbeidstakerens bevegelsesfrihet. Kort responstid og hyppige utrykninger taler for å regne en større del av vakten som arbeidstid.
Arbeidstid og Fritid: Omregnet beredskapsvakt skal, sammen med arbeidstid, ikke overstige grensen for ukentlig arbeidstid på 40 timer. Det skal være 11 timer arbeidsfri mellom to arbeidsperioder.
Utrykninger: Hele tidsrommet som beredskapsvakten varer, skal regnes om til arbeidstid. Tiden som går med til arbeid eller eventuelle utrykninger under beredskapsvakten, skal ikke trekkes fra i grunnlaget for omregningen til arbeidstid.
Får konsekvenser
Fastsettelsen av omregningsfaktor til 1/4 for beredskapsvakt ved brøyting i Narvik kommune vil ha økonomiske konsekvenser for kommunen, men også potensielt positive effekter for arbeidstakerne. Brøytevakt sikrer at arbeidstakernes rettigheter ivaretas, samtidig som det legger til rette for en effektiv vinterdrift.
Her kan du lese vedtaket fra Arbeidstilsynet.
Intro til vinterdrift på NKF Læring
På NKF Læring finner du brøytekurset Introduksjon til vinterdrift.
Du logger på med din Microsoft-konto.