Skjermdump fra veilederen.

Skjermdump fra veilederen.

Kommunal- og distriktsdepartementet

Oppdatert veileder for strandsonen i 3D

Veilederen «Strandsonen i 3D» er blitt revidert og oppdatert med ny layout, flere eksempler på data som kan visualiseres i 3D og større fokus på nytteverdien av 3D-modeller i planprosessen.

I 2021 testet ni kommuner veilederen Strandsonen i 3D ved å lage 3D-modeller av egen strandsone. Kommunene brukte 3D-modellene til ulike formål, og erfaringene viste at slike visualiseringer bidrar til å gi god oversikt over viktige hensyn og konsekvensene av fremtidige tiltak i strandsonen.

Flere av kommunene spilte inn forslag til forbedringer av veilederen, og på bakgrunn av innspillene har KDD revidert og oppdatert veilederen. Veilederen har fått ny layout og brukergrensesnittet er forbedret med blant annet faneoversikt som gjør det enklere å navigere mellom ulike deler av veilederen. Videre er det lagt til nye eksempler på elementer og data som kan visualiseres i 3D-modellen, og som kan bidra til en mer realistisk modell. Den oppdaterte veilederen fremhever også i større grad enn før nytteverdien av 3D-modeller i planprosessen og hvilke deler av planprosessen de kan brukes.

Se den nye veilederen her: