_DSC2442Rådhusbrygge 2 Oslo Havn KF

Norges beste uterom

Fikk du med deg: Pris til Rådhusbrygge 2 i Oslo

Rådhusbrygge 2 er Norges beste uterom. Byggherre for Rådhusbrygge 2 er Oslo Havn KF. Den prestisjefylte prisen ble overrakt vinneren på Miljø & Teknikk 2019.

Tove Lauluten

Prosjektet har skrevet nye historier inn i vår tid, samtidig som minnene om den gamle kaia er intakt, skriver juryen.

 For juryen virker anlegget som om det har funnet en god balanse mellom det å fungere i og uttrykke en aktiv virksomhet, samtidig som det ivaretar det rekreative og forbindelsen mellom byen og vannet på en lavmælt og verdig måte. Formen er åpen og inviterer til mangfoldig bruk. Juryen er spesielt imponert over hvordan restriksjoner fra kulturminnevern er elegant løst i hovedgrep og detaljer. 

Elend Pehrson fra Oslo Havn og Knut Wiik fra Barbakke mottok prisen fra juryleder Birgitte Riegels Høyland.

Lang historie

Norges beste uterom 2019 har en lang historie og ligger i et av de mest sentrale og representative byrommene i landet. En spesielt krevende oppgave er godt løst der både hverdagslig bruk, kulturhistorisk formidling, ivaretakelse av eksisterende strukturer og ikke minst et uttrykk som harmonerer med omgivelsene har kommet på plass.

Stilrent

Prosjektet er stilrent og godt planlagt og juryen mener prosjektet er gjennomført med  godt håndverk og god materialbruk i en stram plan.

Fire kandidater

Det var fire kandidater i finalen i konkurransen "Norges beste uterom". Juryen valgte ut finalistene blant 16 søkere fra hele landet.

- Det har vært en imponerende kvalitet på de innsendte bidragene i år, sier juryleder Birgitte Riegels Høyland. - Samtidig ser vi at ingen anlegg er perfekte. Selv om finalistene er store og kostbare prosjekter, viser de påmeldte at det også er mulig å oppnå store forbedringer på mindre steder uten å bruke mange titalls millioner kroner.

Juryen i Norges beste uterom er: Bea Antoniewicz (NLI), Kirsten Lunde (NMBU), Birgitte Riegels Høiland (NLA) og Fridtjof Denneche (NKF). Marianne Skjulhaug (AHO) og Tor-Jørgen Askim (NAML).

Del av havnepromenaden

Totalrehabilitering av den mer enn 100 år gamle brygga er Oslo Havns bidrag til byens nye havnepromenade. Her tilbys romslige oppholdsarealer med benker og eksklusiv utsikt til båtlivet i Pipervika. De orginale steinene er hentet frem, og lagt i det opprinnelige buemønsteret som da brygga ble bygget.

- Vi ønsker at Rådhusbrygge 2 skal bli en attraksjon i seg selv, som trekker folk til brygga for å titte gjennom glassgulvet, studere fisken i sjøen og nyte sjøluften. Det er montert klatrenett, og store lyskastere som vil lyse ned i vannet, sa havnedirektøren da bryggen ble gjenåpnet..