pexels-photo-4150060

Digitale Kommunevegdager - 02. - 03. juni

Prosjekt Oslotrær

Prosjekt Oslotrær har som mål å få flere trær i byen og å ta bedre vare på trærne vi allerede har. Sammen med innbyggere, grunneiere, eiendomsutviklere og borettslag skal Oslo kommune gjøre en felles innsats for trærne i byen. I prosjektet vil kommunen legge til rette for å ta vare på bytrærne og gjøre det enklere å plante riktig tre på riktig sted

Hva er Oslotrær?

Bytrær er en viktig faktor for å bedre klima i by og tettsteder. I prosjektet vil Oslo kommune legge til rette for å ta vare på bytrærne og gjøre det enklere å plante riktig tre på riktig sted. Det skal undersøkes hvorfor levedyktige trær noen ganger blir felt, og det skal prøves ut nye måter å plante trær på. Gjennom Oslotrær vil kommunen undersøke hvor en nå kan plante trær, slik at neste generasjon også har det grønne landskapet rundt seg. 

Hvorfor er det viktig med bytrær? Å bo nært små og store grøntområder er viktig for folkehelsa, og grønne områder i byen er viktig for biologisk mangfold. Bytrær bidrar til å skjerme mot støy, rense lufta, regulere temperaturen, holde på flomvann og gjøre det triveligere rundt oss. Derfor er det viktig å sikre trærnes plass i byen og i byutviklingen.  

Hva skjer når i prosjektet?

Prosjektet skal gå fra 2020 til 2030. I den første fasen av prosjektet skal vi undersøke hvordan vi behandler trærne vi allerede har, hvordan vi kan sikre disse trærne bedre når det er ulike hensyn som kolliderer, og hvordan vi kan sikre artsmangfold og gode vekstforhold for nye trær. Å gjøre dette skikkelig krever god planlegging og involvering av mange kommunale virksomheter og fagmiljøer. Vi er også i dialog med næringsliv og utviklere om hvordan vi kan sikre det grønne Oslo for kommende generasjoner.

Høsten 2021 og frem til utgangen av 2030

I andre fase som går fra høsten 2021 og frem til utgangen av 2030 skal kommunen invitere alle byens innbyggere, alle skoler og barnehager og byens næringsliv til å delta i et storstilt løft for byens trær. De første årene av denne innsatsen vil brukes til å skape grunnlag og vekstvilkår for trærne, la trærne vokse frem fra frø og stikling, fra liten plante til senere å kunne bli robuste trær som kan overleve livet i byen. 

Hør alt om prosjektet den 03. juni

På årets digitale Kommunevegdager - Drift av veg og park får vi besøk av prosjektleder Hanne Johnsrud som vil gi oss en grundig innføring i prosjektet.  

Dette er ett av en rekke spennende foredrag på årets digitale kommunevegdager, i år med fokus på drift av park og veg.

Årets heldigitale kompetansepåfyll får du som to webinarer over 3 timer. Du kan velge mellom å melde deg på en eller to dager. Dersom tidspunktet ikke passer vil du få tilsendt opptak i etterkant slik at du kan se innholdet når det måtte passe for deg. 

Få det med deg du også - du finner all informasjon, hele programmet og mulighet for påmelding her