Illustrasjonsfoto: Sindre Haarr

Illustrasjonsfoto: Sindre Haarr

Kommunal- og distriktsdepartementet

Rapport: Evaluering av endringer i PBL

Det er nå lansert en rapport etter evalueringen av lov- og forskriftsendringer knyttet til plan- og bygningsloven som ble gjennomført i 2017/2018.

I utredingen er det gjennomført en evaluering av lov- og forskriftsendringer knyttet til plan- og bygningsloven, som ble gjennomført i 2017/2018.

Endringene ble gjort med intensjon om å legge til rette for mer effektive reguleringsplanprosesser. Utredningen konkluderer med at lov- og forskriftsendringene har bidratt til dette, samt at virkemidlene som ble gitt gjennom endringene brukes og at endringene har gitt få utilsiktede virkninger.

Et hovedfunn er likevel at endringene ikke var tilstrekkelige, dersom målsettingen er en betydelig effektivisering av planprosesser. Holth & Winge, i samarbeid med Rambøll AS og Henning Larsen, mener det rettslige rammeverket, samt føringer fra statlige og regionale myndigheter, kan bli tydeligere på at planinitiativ som er i tråd med kommuneplanens arealdel bør belønnes med forenklet prosess, og at planstans bør forbeholdes planinitiativ som er i strid med kommuneplanens arealdel. Dette vil underbygge lovens system, styrke betydning av kommuneplanens arealdel som styringsverktøy, sikre god bruk av kommunenes ressurser, skape forutsigbarhet, gi mindre grunnlag for innsigelser og trygge likebehandling av eiendomsutviklere og utbyggere i større grad enn det som er tilfellet i dag.

Hele rapporten kan du lese her.