NKF plan og miljø / NKF byggesak

Samhandling internt i kommunen er viktig, dette gjelder også innenfor NKFs fagområder

I forberedelsen og gjennomføring av en planprosess er det mange hensyn kommunen skal ta, dette være seg hensyn til forslagstiller, innbyggere, overordnede myndigheter og signaler fra egne politikere. Hvordan gjør man dette?

Fra oppstart av et planarbeid og gjennom byggeprosessen kan det oppstå hindringer eller barrierer som både kommunen​ og utvikler skulle ønsket de var foruten. Utfordringer kan oppstå som følge av forhold ved plankart med bestemmelser, organisering eller uavklarte roller i saksgangen mellom ulike avdelinger i kommunen.

I DIBK-rapporten: Rapport: Kartlegging av utfordringer i plan- og byggesaksprosessen (dibk.no) fra 2016 ble det kartlagt hvordan noen utvalgte kommuner har jobbet og opplever saksgangen i sin kommune. Et aspekt som er trukket frem i rapporten trekker er at mange plan- byggesaksbehandlerne ser behovet for og ønsker mer samarbeide og koordinering mellom fagområdene.

På oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet utga Bygg21 rapporten "En god start – beste praksis for plan- og byggeprosesser" i 2018. 

Fortjener ekstra oppmerksomhet

At samarbeid mellom plan og byggesak er viktig, kan virke som en selvfølge. Mange kommuner gjør allerede en kjempejobb, uten å være klar over at deres praksis kan ha en overføringsverdi og bidra til å gjøre hverdagen enklere for andre. Det er likevel ikke så lett å se det gode samarbeidet i praksis, forstå at det er etablert gode rutiner, en samskapende kultur, eller innovative verktøy. 

NKF ønsker derfor å sette søkelys på kommuner som fortjener en ekstra oppmerksomhet fordi de turnerer alle disse hensynene på en eksemplarisk måte - fra overordnede planer og ned til byggesak. Vi håper at en pris som berømmer kommuner for intern samhandling på sikt kan skape en kultur for deling og en positiv, tverrfaglig utvikling. Den nye prisen skal kaste lys over kommuner som jobber godt med samarbeid og som sikrer en effektiv og ryddig plan- og byggesaksbehandling! Prisen skal bidra til å sette fokus på, og gi velfortjent oppmerksomhet til de(n) kommunen(e) vi mener jobber målrettet og godt for å styrke samhandling innenfor de kommunaltekniske fagområdene i kommunen sin. NKF håper med denne nye prisen å bevisstgjøre viktigheten av slik samhandling. 

Frem mot NKFs fagkonferanse 8. og 9. september 2022 i Drammen, håper vi å engasjere kommune-Norge, og få dem til å dele erfaringer om hvordan de jobber med samhandling, og hvordan de bidrar til å skape gode prosesser for utvikling i kommunen. NKF vil vise de gode eksemplene på samhandling i de ukentlige nyhetsbrevene og i bladet "Kommunalteknikk". 

NKF imøteser selvsagt innspill fra kommuner som har gode eksempler på samhandling som ønskes delt med andre. Ta kontakt med Jon Adler Torp, rådgiver for NKF byggesak.