Rune Aale-Hansen. Foto: Alex Asensi

NKF bygg og eiendom

Satser på IK-Bygg

I mange år har NKF forvaltet og videreutviklet internkontrollsystem for kommunale bygg (IK-bygg) i samarbeid med de fleste berørte myndigheter. Verktøyet er heldigitalisert og forer i tillegg informasjon inn i et eget tilstandsbarometer. Informasjon herfra tar NKF i bruk for å synliggjøre generell tilstand på kommunale bygg i Norge, og dermed verdien av gode IK-systemer og ikke minst ansvaret folkevalgte i hele landet har, for å sette av nok midler til vedlikehold av kommunale bygg, når budsjetter skal vedtas.

IK-Bygg har nå nærmest etablert seg som en standard for kommune-Norge og stadig flere kommuner tar den i bruk. Fremover vil NKF jobbe med videreutvikling, ikke minst gjennom å gjøre løsningen kompatibel med alle eksisterende FDV-systemer. På den måten vil kommunene som bruker verktøyet være trygge på at forskrifter og lover følges i henhold til IK-krav, samtidig som informasjon om tilstand mates inn i systemet. NKF vurderer nå også å koble systemet mot KOSTRA, slik at den enkelte kommune selv kan måle seg mot snitt av sammenlignbare kommuner.

– Det er ingen tvil om at dette verktøyet er nyttig for alle som eiere og forvaltere av kommunale bygg. Tilleggsinformasjonen vi får gjennom Tilstandsbarometeret er for øvrig noe som vi i større grad ønsker å løfte frem, ikke minst for å bevisstgjøre de folkevalgte i kommunestyrer rundt omkring, på ansvaret de har når det gjelder forvaltning av våre felles verdier. Vi bør jo alle være interessert i at skoler og sykehjem har forsvarlig inneklima, sier Rune Aale-Hansen administrerende direktør i NKF

IK-Bygg er plattformen vi bruker for å dokumentere tverretatlig systematisk sikkerhetsarbeid, mens FDV-systemer er fagsystem forvaltere bruker i den aktive oppfølgingen med forhold som avdekkes i tilstandsrapporteringen i IK-bygg. Både IK-bygg og fagsystemene (FDV-systemene) er altså viktige på hver sin måte. 

Kommunene har stor nytte av å bruke FDV systemer i sitt daglig virke og oppfølging av ulike fagområder, eks renhold, utleie, tiltaksplaner, arbeidsordre o.a. Det IK-bygg gjør er å gi deg dokumentasjon på det tverretatlig systematiske sikkerhetsarbeidet i bygningsmassen. Dette innebærer å synliggjøre og avklare ansvarsforhold, og du får en tilstandsvurdering på FDV-arbeidet. Sagt på en annen måte, så vil IK-bygg avdekke i hvilken grad styringen av aktiviteter i FDV systemet gir den virkningen du ønsker for bygget og dine brukere. Summen av dette gir deg bedre oversikt til å prioritere tiltak som har god effekt, du får økt kvalitet i FDV arbeidet og redusert risiko for uønskede hendelser. 

– Det som trolig vil stå høyt på vår prioriteringsliste i tiden fremover, er å sikre gode og enkle løsninger for å koble ethvert FDV-system til IK-Bygg. Målet vårt er å bidra til å gjøre denne delen av kommunalforvaltning så enkel som mulig, avslutter Aale-Hansen.

3. - 4. desember arrangerer NKF en ny IK-Bygg konferanse, og  påmeldingen er nå åpnet.IKbygg meld deg pa.png