Skjermdump: vegvesen.no

Skjermdump: vegvesen.no

NKF veg og park

Skal du behandle avkjørsler?

Dersom det skal opprettes ny avkjørsel eller gjøres permanente endringer i en avkjørsel, må det sendes inn søknad om avkjørsel. Dette kan de private gjøre selv, via Statens vegvesens løsning.

En avkjørselstillatelse gjelder kun selve tilknytningspunktet mellom offentlige vei og privat eiendom/vei. En søknad om avkjørsel blir behandlet av enten Statens vegvesen, fylkeskommunen eller kommunen. Et felles skjema i løsningen sikrer at søknaden blir sendt til riktig instans for behandling. Denne løsninger finner du hos Statens vegvesen.

Selve løsningen for avkjørselssøknader ble i 2018 markedsført som et samarbeid mellom KS og Statens vegvesen hvor seks pilotkommuner var involvert.

Kommuner i NKFs vegnettverk har rapportert om at løsningen fungerte veldig bra. Vi har imidlertid fått tilbakemelding på vårens nettverksmøter om at kommuner har fått beskjed fra ansatte i Statens vegvesen om at de likevel kun kan bruke den ved avkjørsler fra riksveg som behandles etter veglova.

Basert på innspill i nettverksmøter har NKF i vår tatt problemet opp med Statens vegvesen for en endelig og formell avklaring og fått følgende svar fra seksjonsjef og systemeier for Vegsøk, Statens vegvesen Transport og samfunn:

Vegsøk er åpen for alle og vi ønsker at løsningen også brukes av kommunene og fylkeskommunene.

Et unntak er derimot Oslo kommune som har reservert seg mot å bruke løsningen.

Feilsendinger kan dessverre forekomme og det samme gjør feil av mer teknisk karakter. Vi er derimot i gang å forbedre løsningen.

Dersom det oppstår feilmeldinger ved bruk av løsningen kan melding sendes til avkjorsel@vegvesen.no

Med dette vil NKF oppfordre kommunene til å fortsette å bruke løsningen for behandling av avkjørsler, og rapportere om eventuelle feilmeldinger.