Illustrasjonsbilde: Pexels.com

Illustrasjonsbilde: Pexels.com

NKF byggesak

Søknadsplikt for flaggstenger?

Våren er høytid for mange til å pynte opp terrasser og utearealer og det bygges, males og planeres etter beste evne over hele landet. Dette fører til en strøm av henvendelser til de lokale byggesakskontorene fra nysgjerrige huseiere som lurer på om deres prosjekt er søknadspliktig eller ikke. 

Det har heldigvis blitt lansert flere hjelpemidler for kartlegging av søknadsplikitige tiltak på Direktoratet for byggekvalitets hjemmesider, men fortsatt er det enkelte tiltak som faller utenfor veiledningen, og etablering av flaggstenger et av disse tiltakene. 

Det hersker stor tvil om flaggstenger reguleres av plan- og bygningsloven eller ikke. Dette kompliseres av at flaggstenger ikke er omtalt i verken plan og bygningsloven, byggesaksforskriften eller teknisk forskrift. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har i tidligere tolkningsuttalelser uttalt at flaggstenger ikke omfattes av tiltaksbegrepet i § 20-1 i byggesaksdelen i plan- og bygningsloven, og heller ikke omfattes av tiltaksbegrepet i plan- og bygningsloven § 1-6 i plandelen av loven. Samtidig er det flere kommuner som på sine hjemmesider opplyser at flaggstenger inntil 9,0 meter er unntatt søknadsplikt etter plan- og bygningsloven.  

For å få en klarhet i dette svarte Kommunal og distriksdepartementet ut en henvendelse fra Huseiernes Landsforbund i April 2022 for å klargjøre disse tilfellene. 

Det første spørsmålet som ble stilt var om flaggstenger er et tiltak etter plan- og bygningsloven § 20-1, og hvis ja, gjelder § 29-4 om byggehøyde og avstand? Departementet svarer på dette at det gjennom en langvarig forvaltningspraksis er lagt til grunn at flaggstenger ikke er et tiltak etter byggesaksdelen av loven, og dermed heller ikke underlagt søknadsplikt.  

Det neste spørsmålet som blir stilt er hvorvidt flaggstenger er et tiltak ette r plan- og bygningsloven § 1-6? På dette spørsmålet svarer departementet at hva som er tiltak etter plandelen ikke er fullt ut sammenfallende med hva som er tiltak etter byggesaksbegrepet. Departementet viser her til sin uttalelse til Sivilombudet, som gjaldt hvilke regler i plan- og bygningslovgivningen som gjelder ved bygging av terrasser og plattinger.  

I uttalelsen kommer det frem at flaggstenger omfattes av tiltaksbegrepet etter § 1-6, og at det derfor er mulig for kommunene å regulere plassering, høyde med mer av disse gjennom planbestemmelser, herunder også oppstille forbud mot flaggstenger.  

Departementet gjør også oppmerksom om at kommunene ikke kan innføre søknadsplikt gjennom reguleringsplan etter plan- og bygningsloven § 20-2 jf. § 20-1, for et tiltak som faller utenfor tiltaksbegrepet av byggesaksdelen. 

PS: Denne saken kom inn som et tips fra Karen Marie Brattum i Asker kommune. NKF byggesak setter stor pris på slike tips så hvis du sitter på informasjon om relevante saker og problemstillinger setter vi stor pris på din tilbakemelding.