Tommy Salmi Nilsen, Enhetsleder tekniske tjenester, Sør-Varanger kommune. Foto: Sør-Varanger

Tommy Salmi Nilsen, Enhetsleder tekniske tjenester, Sør-Varanger kommune. Foto: Sør-Varanger

NKF bygg og eiendom

Sør-Varanger leder Finnmarknettverket videre

Tommy Salmi Nilsen er enhetsleder tekniske tjenester, i Sør-Varanger: Vårt fokus er å holde byggene godt vedlikeholdt, og å unngå forfall! Porsangers Ordfører anbefaler flere Finnmarkskommuner å delta i nettverket.

Endelig var det tid for å møtes fysisk igjen

I slutten av august var det, tradisjonen tro, igjen tid for felles innsats for kunnskapsdeling og kompetanseheving innen offentlig forvaltning og drift av formålsbygg i Finnmark. Vertskapsrollen går på omgang, og denne gangen var det Porsanger sin tur. 

Etter to hyggelige og matnyttige dager i Lakselv var det tid for å velge ny leder av nettverket, og Tommy Salmi Nilsen, enhetsleder tekniske tjenester i Sør-Varanger, sa seg villig til å ta over stafettpinnen etter Mikkel Ole Sokki, som har virket som prosjektleder i Kautokeino kommune. Med sine avslutningsord oppmuntret Sokki nettverket til å fortsette det gode arbeidet. Se også "Nettverk er nøkkelen".

I løpet av de to dagene ble det også tid til en kort rundtur med buss, samt befaring av det nye administrasjonsbygget til Finnmarkseiendommen FEFO. 

Aina Borch 2
Ordfører Aina Borch, Porsanger kommune

Anbefaler flere Finnmarkskommuner å delta i nettverket

Ordfører Aina Borch (Ap) ønsket velkommen til Porsanger kommune, da NKF bygg og eiendom Finnmark møttes for første gang på lenge for faglig påfyll og inspirasjon.

På nettverksmøtene samles man tverrfaglig fra både byggeprosjekt, renhold, bygningsdrift og forvaltning, og Borch tok seg tid til å sitte ned for å lytte, både til sine egne og til NKF.
– Dette var en fin påminnelse om at vi jobber godt og gjør mye bra med knappe ressurser, uttalte Borch etter å ha hørt Sussi Meszaros, fagleder for renhold, og Øyvind Jonas, leder på kommunalteknikk, orientere om Porsangers arbeid med smarte bygg, omstillingene som stiller høye krav til de ansatte.

– Med knappe ressurser gjør de en suveren jobb i å forvalte de kommunale byggene våre, og finne nye smarte løsninger.

– Spesielt gledelig er det å bli påminnet om at vi har lyktes med både kompetanseløft og heltid for renholderne, med 15 hele stillinger på avdelingen. De gjennomførte for litt siden et kompetanseløft, med resultat i at mange nå har tatt fagbrev.

Vi har mye å være stolte over uttaler Borch, som også tok seg tid til å lytte til Merethe Forfang, leder Fagrent Tromsø kommune sitt glitrende foredrag «Hjerteledelse» fra et renholdslederperspektiv. Forfang er nettverkssekretær for NKFs renholdnettverk og brenner for faget. Hun tror på verdien av å skape møteplasser på tvers av fagområdene, som med Finnmarknettverket, og sammen med NKF ønsker hun på sikt å tilby denne modellen for flere av NKFs nettverk.

Bli bedre kjent med Finnmarknettverkets nye leder

Tommy Salmi Nilsen begynte i stillingen i august 2018, og hans ansvarsområde favner både vei, VAR, FDV-bygg, renhold, og prosjekt nybygg.

Hvilket fokus har dere i Sør-Varanger knyttet til byggforvaltning/drift?
 Vårt fokus er å holde byggene godt vedlikeholdt, og å unngå forfall. For å oppnå dette har vi fokus på effektiv bruk av bla. IK-bygg/LAFT men vi sliter med å få ansatt nok folk i administrasjonen for å utnytte systemene fullt ut.
– Vi fokuserer også på brukeravtalene våre for å skape forståelse av hvordan FDV skal samhandle med de andre enhetene og avdelingene i kommunen.

Har dere god dialog med de folkevalgte?
– Ja det synes jeg. Samtidig har kommunen fokus på at det skal være et klart skille mellom administrasjonen og det politiske nivået. Jeg synes politikerne i Sør-Varanger kommune er lydhøre og forstår behovene når de legges frem i sak og budsjett. Det er ikke alle ganger man får det slik man vil, men utfordringer har en tendens til å løse seg på en eller annen måte uansett, mener den optimistiske enhetslederen.

Hvilket forhold har du til NKF?
– NKF er nytt for meg, men jeg ser helt klart fordelen med å ha et nettverk, og kunne nyttiggjøre det på en effektiv måte. Samlingen i Porsanger var en positiv opplevelse, både sosialt og faglig.

Hvilke forventninger har du til utbyttet av medlemskapet i nettverket?
– Målet må være at vi ikke skal trenge å «finne opp kruttet på nytt» hver gang man skal gjøre noe for første gang. Vi er mange kommuner i nettverket. Vi må nyttiggjøre oss av den kunnskapen og erfaringene de ulike har.

Hvilken forventning/budskap har du til de andre kommunene i nettverket?
– Vær en aktiv deltager. Vær med på samlinger, og er man usikker på om man skal ringe/sende epost, eller stille spørsmål til andre, så er man ikke usikker. Bare gjør det! På den måten holde vi nettverket levende og kan hjelpe hverandre, oppfordrer Nilsen.

Hva vil du si til de kommunene som ikke prioriterer å delta i dette givende fellesskapet?
– Be om informasjon, les deg opp på NKF, og vurder om dette kan være nyttig for din kommune. Nettverk og «gratis» tips er aldri feil, avslutter Tommy Nilsen.

En hilsen og oppfordring til Finnmarknettverket

NKF ser frem til det videre samarbeidet med Finnmarknettverket, og håper de fremover i enda større grad benytter seg av foreningens mange medlemstilbud ved å delta på kurs, konferanser, og engasjerer seg i høringer, og øvrige aktiviteter i regi av foreningen. NKF tilbyr nå det meste digitalt, så da er det også mindre ressurskrevende å bidra. Vi oppfordrer Finnmark-kommunene til å kreve den plassen dere fortjener, og å fylle den plassen. Vi ser og hører gjerne fra dere! 

Smakebiter fra programmet på årets Jobb smartere 27. - 28. oktober

  • Eiendomsstrategi i en klimaklok kommune
  • Kommunedirektørens perspektiv på eiendomsforvaltningen
  • Fremtidens renhold: Hvordan bestille/levere riktig kvalitet. Gevinsten med roboter og senorikk
  • Digitalisering: Veien til Grønnere og Smartere bygg
  • Sirkulærøkonomi: Gjenbruk og ombruk i hele verdikjeden
  • Hvordan organisere et godt team internt
  • Planlegging (og drift) av bygg: Er vi forberedt på neste Covid?   
  • Miljøpott for bærekraft og innovasjon 
  • Hvordan bestille og drifte bygg som virker?

Alle med ansvar for kommunenes fremtidige byggeprosjekt, byggdrift og renhold ønskes velkommen til Jobb smartere. Vi har nå erfart hvor nyttig og funksjonelt det er å delta i digitale møter og webinarer. Dette reduserer også reisekostnader betraktelig. Et digitalt tilbud inkluderer hele Norge. 

Velkommen til Jobb smartere, både til deg som velger å sitte i salen på Hotel Bristol Oslo, og til dere som velger å  å samles lokalt foran storskjemen for å kombinere kulturbygging med faglig påfyll.

Vi gleder oss til å ønske vel møtt!

Program/Påmelding (klikk under) - Delta fysisk, digitalt, eller gå glipp av alt: