NY RÅDGIVER: Sven-Ola Brænd har nylig startet opp stillingen som rådgiver for NKF plan og miljø. Foto: Chris Caspersen

NY RÅDGIVER: Sven-Ola Brænd har nylig startet opp stillingen som rådgiver for NKF plan og miljø. Foto: Chris Caspersen

Norsk Kommunalteknisk Forening

Sven-Ola er vår nye rådgiver i NKF plan og miljø

Den tidligere arealplanleggeren kommer til NKF med erfaring fra Vestby kommune, er opptatt av mennesker og samfunnsplanlegging. Vi har tatt en prat med 38-åringen som startet opp nå i august.

Sven-Ola Brænd kommer rådgiverstilingen i NKF fra jobben som arealplanlegger i Vestby kommune.

– I mine år som arealplanlegger i Vestby kommune har jeg fått være med på mye spennende. Jeg har vært så heldig å få et innblikk i kjente problemstillinger som arealplanleggere møter hver eneste dag. Det å få jobbe nært lokaldemokratiet, befolkningen og utviklingsaktører, i skjæringspunktet mellom fag og politikk er utfordrende og viktig.  Jeg vil ta med meg disse erfaringene inn i rollen som rådgiver og vil jobbe for at vi treffer med kurs- og nettverksvirksomhet som gir kompetanseløft den enkelte fagperson faktisk skal bruke i arbeidshverdagen, forteller Sven-Ola.

I tillegg til erfaringen fra kommunen har Brænd med seg en bachelorgrad i samfunnsplanlegging og kulturforståelse ved universitetet i Tromsø, og en mastergrad i By- og regionplanlegging ved NMBU.

­– Så er jeg glad i sjakk, samfunnsutvikling, teknologifeltet, fjell og natur.

Kunnskapsdeling blir avgjørende

Den nye rådgivere har forståelse for faget, men stiller seg ydmyk til oppdraget med å bistå i jobben med kompetansedeling i norske kommuner.

– Som så mye i Norge er arealplanleggerrollen også påvirket av store avstander og naturgitte forskjeller. Problemstillingene man står ovenfor kan være nært knyttet til infrastruktur, terreng eller befolkningstetthet, og av den grunn svært annerledes fra kommune til kommune og fra landsdel til landsdel, forteller han.

Brænd tror det på grunn av utviklingstrekkene vi ser i samfunnet at det vil være behov for enda mer deling av praksis og erfaringer i årene som kommer.

– Problemstillingene er ikke nødvendigvis unike, men kompetansen i hver kommune vil variere ut ifra de utfordringene de møter i det daglige. Samlet så sitter kommune-Norge på en enorm kunnskapsbank, forklarer han og fortsetter:

– Delingen av denne kunnskapen vil være helt avgjørende for å møte fremtiden, som tilsynelatende kommer fortere og fortere. Klimaendringer, som har direkte konsekvenser for bruken av enkelte arealtyper, en eldre befolkning som stiller nye krav til planlegging av både byer og tettsteder, og teknologi og digitalisering, som vi allerede har sett endrer arbeids- og reisevaner. Disse utfordringene lar seg vanskelig løses av en enkeltkommune.  Som en kompetanseleverandør som baserer seg på nettverksarbeid og kompetansedeling direkte med saksbehandlere over hele Norge står NKF i en særstilling for å nettopp møte fremtiden og utfordringene vi vet kommer, samt fange opp nye utfordringer som vi må forvente dukker opp i årene som kommer, forteller den nye rådgiveren.

– Det er viktig, spennende og givende at jeg får lov til å jobbe for, og med, dette, avslutter han.

Vi gleder oss over å ha fått med Sven-Ola på laget. Kontaktinfo til NKF plan og miljø-rådgiveren finner du her.