NKF bygg og eiendom

Teknologi frigjør dyrebar tjenestetid til de som trenger det mest

Ved behov for bistand/tjenester fra kommunen er det viktig å vurdere om velferdsteknologi kan være en del av tiltaket. Hør mer om universitetsregionprosjektet SMART velferdsteknologi på årets Boliger for fremtiden.

Iselin Vistekleiven
Prosjektleder Iselin Vistekleiven, Regionrådet Nord-Gudbrandsdal

Velferdsteknologi handler om å skape trygghet, mestring og trivsel

Målet er å gi personer med helseutfordringer mulighet til å bo lengst mulig hjemme. Følelsen av frihet og mestring må vektlegges, samtidig som man varetar trygge, gode rammer i hverdagen. Bestiller må stadig utfordre leverandørene til å utvikle og tilgjengeliggjøre skreddersydde produkter og løsninger som kan imøtekomme brukernes behov. Det er essensielt at leverandør av velferdsteknologi forstå behovene til tjenestemottakerne, når velferdsteknologi skal bli en del av helsetjenesten. Teknologien kan ikke erstatte mennesker, men frigjøre tid til å yte omsorgstjenester. I distriktene kan utbygging av internett være en utfordring.

Universitetsregionprosjektet SMART velferdsteknologi i Nord-Gudbrandsdal

Prosjektet er et samarbeid mellom Regionrådet Nord-Gudbrandsdal og NTNU. I regionrådet består av kommunene Skjåk, Lom, Vågå, Sel, Dovre og Lesja. Prosjektet er tatt opp i "Nasjonalt program for velferdsteknologi».

Leder av prosjektet, Iselin Vistekleiven, er invitert til Boliger for fremtiden for å fortelle mer om det spennende samarbeidsprosjektet. Når det oppstår et behov for bistand/tjenester fra kommunen er det viktig å vurdere om velferdsteknologi kan være en del av tiltaket. Teknologi må erstatte hele, eller deler av tjenesten slik at gevinster faktisk kan tas ut. Målet må være at velferdsteknologi skal frigjøre dyrebar tjenestetid til de som trenger det mest, sier Iselin Vistekleiven.

I prosjektet skapes det sosiale møteplasser på tvers av generasjoner, der digital kompetanse overføres fra ungdom til eldre. Målet er opplæring i bruk av smarttelefoner og nettbrett. Iselin Vistekleiven bruker uttrykket "Varm teknologi" når hun forteller om hvordan dette gir eldre økt livskvalitet. Ny teknologi kan gi flere (eldre) mulighet til å mestre egen hverdag.
– Men teknologi skal hjelpe mennesker og ikke erstatte dem, fremholder hun, og understreker at vellykket bruk av velferdsteknologi forutsetter opplæring, endring av arbeidsrutiner, og at det bygges en kultur i organisasjonen med vilje til å yte tjenester på nye måter.

Vi gleder oss til å høre mer om prosjektet.

Årets viktigste boligkonferanse mot all time high

Boliger for fremtiden arrangeres denne gangen som live webinar, men var i utgangspunktet også åpent for fysisk deltagelse.
– Vi skulle etter planen vært i Trondheim, og hadde gledet oss til å oppleve en av Norges vakreste byer og ikke minst Trondheim kommune som vertskap, forteller daglig leder i NKF bygg og eiendom, Elisabeth Leikanger.

Den nasjonale boligkonferansen søker å bygge bro mellom eiere/forvaltere og tildeler, og oppfordrer til tverretatlig samspill og beste praksis. Konferansens slagord er «FDV + Boligsosialt = SANT». Hvordan få det til? Alle med ansvar, oppgaver og interesse innen feltet både lokalt og nasjonalt, inviteres til å delta og engasjere seg bredt, når det åpnes opp for spørsmål underveis i programmet.
– Det matnyttige faglige innholdet er fortsatt det samme selv om det nå blir digital løsning fremholder Leikanger, og det er det flere som er enige i. Interessen er stor, og det er allerede over 100 deltagere påmeldt.

På årets konferanse settes det et enda større fokus på betydningen av samhandling. Et tema som årets konferansier, Geir Aker, er særlig opptatt av.

Geir Aker CP
Geir Aker, Optimus kompetanse

Samhandling på tvers av fagområder og etater – Hvordan få det til?

Geir Aker, kjent for sin rolle som Fenriken i Kompani Lauritzen (TV2), har også bakgrunn fra kommunal boligforvaltning. I Horten kommune satt han som leder av tildelingsutvalget, og var ansvarlig for kommunikasjonen med forvalter av kommunale boliger. Han ledet også avdelingen som jobbet med søknader om lån fra Husbanken, og i kraft av sin stilling var han pådriver for å få innført forsterkede boliger i Horten kommune. Som Utekontakt blant rusavhengige har han også besøkt mange kommunale boliger, og med det sett mange eksempler på hvordan dette fungerer. 

Du som lytter til Geir får enkle verktøy, tydelige perspektiver, og synliggjort ansvar for ev ønsket endring.

Utvalgte tema på konferansen:

  • Regjeringens strategi for sosial boligpolitikk 
  • Nytt fra Husbanken og Husleietvistutvalget
  • Eget hjem i stedet for sykehjem? - JUSS i et HMS-perspektiv 
  • Hvordan samhandle for å sikre at leietaker får tildelt egnet bolig?
  • Tjenesteoppfølging og MVA-kompensasjon
  • Full kontroll med NKFs digitale verktøy for samhandling   
  • Fremskaffelse av boliger til rusavhengige
  • Erfaringer før og etter en brann: Åpenhet kan redde liv
  • Velferdsteknologi frigjør dyrebar tjenestetid til de som trenger det mest

Mer informasjon og programmet i sin helhet finner du her: