NKF bygg og eiendom

Vi kan ikke ignorere hvilken vei utviklingen går

Massivtrekonstruksjoner kan være med på å sikre mer miljøvennlige bygninger.

Linda Verte
Linda V. Nielsen. Foto: VERTE landskap - arkitektur AS

– For oss som designer og prosjekterer bygg, er det viktig å holde seg oppdatert, sier sivilarkitekt Linda V. Nielsen i VERTE landskap - arkitektur AS.

Sammen med NKF inviterer hun nå til et eget seminar om å bygge i massivtre.
– Vi har lagt vekt på erfaring og praktiske eksempler, noe jeg tror verdsettes når man må prioritere i en travel hverdag, understreker Nielsen.

På seminaret bidrar ulike aktører med erfaring fra flere byggeprosjekter, og de skal ikke bare fortelle suksesshistoriene.
– Det er feilene man lærer av, og både rådgivende ingeniører, brannrådgivere, arkitekter, byggherrer, prosjektledere, planleggere og entreprenører inviteres til å dele kunnskap og erfaring, og lære nytt om å bygge i tre disse dagene.
Når man skal bygge med tre må prosessen i byggeprosjektet være noe annerledes enn i tradisjonelle byggeprosjekter: Rådgivende ingeniør, brannrådgiver og arkitekt må inn sammen, og tidlig, i prosjektene.
Målet med seminaret er ikke bare å se på fine prosjekter, men å lære hvordan man går frem og hva man bør unngå, i beslutnings-, prosjekterings- og utførelsesprosessen, forteller Nielsen.

Med utgangspunkt i 3 konkrete byggeprosjekter vil byggherre, arkitekt og entreprenør fortelle om erfaringer, utfordringer og muligheter:

  • Alta Omsorgssenter
  • Kvæfjord barne- og ungdomsskole
  • Flesberg skole og svømmehall i massivtre

– Seminaret retter seg først og fremst til lokale kommuner og bedrifter, men setter selvsagt stor pris på om noen sørfra også vil ta turen nordover. Jeg synes vi har klart å sette sammen et program som er aktuelt for alle som vurderer å bygge i tre, avslutter Nielsen.

I tillegg blir det anledning til et besøk på Visualiseringssenteret i Arktis. I samarbeid med Alta kommune og Smart Construction Cluster Alta vil det  også der bli anledning til å se BIM-modellen av Alta omsorgssenter i 3D.

Thor Egil Mortensen
Enhetsleder i bygg- og eiendomstjenesten, Grimstad kommune, Thor Egil Mortensen.

Fra Grimstad til Alta for å lære om å bygge med massivtre

Allerede er det noen søringer som har meldt seg på. En av dem er enhetsleder i bygg- og eiendomstjenesten i Grimstad kommune, Thor Egil Mortensen, og vi tok en liten prat med ham:

Hvorfor deltar du på dette arrangementet?:
– Jeg deltar på seminaret fordi både tema, og prosjektene de to seminardagene er bygget rundt, virker interessante.

Har dere konkrete planer om å bygge i massivtre?
– Vi jobber med å gjøre innovative anskaffelser med tanke på entrepriseform og bygningsmateriale. Vi skal også vurdere BVP på prosjekter fremover i samarbeid med UIA. (Universitetet i Agder.)

Hvilke forventninger har du til innhold og nytte av deltagelsen på dette seminaret?
– Vi ønsker å lære om og vurdere treets miljø- og tekniske egenskaper, også m.ht akustikk og brann. Videre blir det interessant å høre om både de gode og mindre gode erfaringene fra selve prosjekteringen med tre i de ulike byggeprosjektene. Vi ser frem til både de mange bra innleggene, og de planlagte befaringene i løpet av de to seminardagene. Vi har også avtalt et møte med Alta kommune for å få mer inngående kunnskap, avslutter Mortensen.

Hans kollega Roald Bornø Byggeleder/HMS-koordinator i bygg- og eiendomstjenesten i Grimstad kommune, håper også på stort utbytte av reisen til Alta.

Programkomitéen ønsker deg velkommen til Alta

Rådgivende ingeniører bygg, brannrådgivere, arkitekter, byggherrer, prosjektledere, planleggere og entreprenører inviteres til å delta på disse to matnyttige dagene. Programkomiteen gleder seg til å ønske velkommen til Alta.

Aasmund Bunkholt, daglig leder, TreFokus AS
Johan Fredrik Nilsen, Prosjektleder Utbygging, Alta kommune
Elisabeth Leikanger, daglig leder, NKF bygg og eiendom
Linda V. Nielsen, Sivilarkitekt MNAL/ MAA,  VERTE landskap - arkitektur AS

Hele programmet og påmelding finner du her.

Alta massivtre egenannonse header.png