Sammen i rosenes by: Nettverksrådgiver Bjørg Kristin Langnes og adm. dir. i NKF, Kirsti Kierulf var denne uken i Molde på nettverksmøte i byggesak. Foto: Kirsti Kierulf
NKF byggesak
Vil du være med å teste CoPilot i byggesak?
Byggesaksamlingen i Molde ga oss inspirasjonen til å starte opp et fagprosjekt med bruk av MS Copilot for byggesak. Vil du være med?
Kirsti Kierulf
Administrerende direktør
NKF
kirsti.kierulf@kommunalteknikk.no
Da har jeg vært på byggesakssamling i Molde med vårt flotte nettverk for Møre og Romsdal. Over 40 personer samlet seg i kommunestyresalen i Molde rådhus. Vår dyktige nettverksrådgiver Bjørg og nettverksleder Gudrun hadde satt sammen en spennende agenda.
Tema for samlingen var kunstig intelligens og hybler. Eller, det var jo mer enn bare kunstig intelligens, siden dette representerer toppen av hvordan vi digitaliserer byggesak og kanskje også grunnen til at vi skal ta i bruk KI-verktøyet. Her er NKFs anbefaling CoPilot fra Microsoft, ettersom det er plattformen nesten alle kommuner bruker.
Du som leser dette har vel fått med deg at jeg er en superentusiast og teknologioptimist, og jeg elsker å bli utfordret til å tenke på hvordan vi gjør dette innenfor våre fagområder.
Jeg hadde forberedt en presentasjon, og hvis du vil høre den i ditt nettverk, gi oss beskjed, så kommer jeg enten fysisk eller digitalt.
Men hva er kunstig intelligens? Det er egentlig to teknologier som møter hverandre: teknologien rundt databaser og datatabeller, og språkteknologien. Når vi tenker på kunstig intelligens, er det viktig at vi husker at den alltid må suppleres med emosjonell intelligens.
NKFs KI-prosjekt for byggesak
Men virkeligheten i byggesak er at god byggesaksbehandling består av svært mye informasjonssøk. Vi søker og finner, leser og analyserer og setter det sammen. Vi bruker altså i praksis tekstteknologi og datateknologi (tabeller med regler og lover, byggmodeller, tegninger m.m.) om byggene og saken til bygget. Det betyr at når vi nå kan lære sammen, så er det et stort potensiale innenfor byggesaksfaget til å bruke kunstig intelligens som et supplement til den prosesstøtten som vi får i de saksbehandlingssystemene deres.
Etter dagen i Molde er konklusjonen at sammen kan vi skape store endringer i hvordan vi jobber med byggesaksbehandlingen og hvordan vi reduserer tiden det tar å behandle en byggesak. Vi er nå en gjeng entusiaster og har lyst til å bli flere som sammen bruker MS Copilot på våre PCer, deler erfaringer og måler hvor mye tid vi sparer. Dette skal vi gjøre gjennom noe vi kaller: NKFs KI-prosjekt for byggesak. For å være med i prosjektet må du gjøre to ting:
-
Be IKT-avdelingen om å få installert CoPilot på din jobb-PC og at den kan få tilgang til alle dokumentene du vil behandle i en byggesak.
-
Melde deg inn i prosjektet her. Vi skal møtes en gang i måneden digitalt fra januar til juni.
Delta i prosjektet for å:
-
Lære hva CoPilot er og hvordan du jobber med det.
-
Forstå hvordan du skal tenke GDPR når du bruker CoPilot.
-
Lære hvordan du legger til den emosjonelle intelligensen når du får resultatene.
-
Dokumentere tid spart og tid brukt og sette opp ditt eget konkrete prosjekt for tidsbesparelse.
Takk til nettverket i Molde og takk for all ny læring om hybler og ekstra boenheter. Det var gjennom gruppearbeid om dette, hvor jeg brukte CoPilot, at jeg så hvor mye tid jeg kan spare. Nå vil jeg at vi sammen skal gjøre denne reisen.
PS: Forutsetningen for å være med på dette fagprosjektet er at din kommune er medlem i ett av NKFs byggesaksnettverk.
PPS: Hele teksten over er skrevet ved hjelp av å diktering og Microsoft CoPilot.
Lenke til fagprosjektet her (et teamsrom du må be om å bli medlem i) BS KI Byggesak og plan | Generelt om KI i Byggesak | Microsoft Teams