Test av nytt mobilitetspunkt på Hillevåg torg.

Test av nytt mobilitetspunkt på Hillevåg torg. F.v foran: Gro Helen Birkeland Blom, Imme Dirks Eskeland. F.v. bak: Ådne Sæverud, Jørgen Grønnevik Hopland, Ingjerd Jevnaker Straand, Espen Strand Henriksen, Sølve Rostøl. Foto: Inger Hanne Vikshåland.

Stavanger kommune

Vil gjøre hverdagsreiser enklere - tester mobilitetspunkt i Hillevåg

Sparkesykler, bysykler, delingsbiler og kollektivtransport er samlet på Hillevåg torg. Tanken er at du som ferdes her skal få flere alternativer til egen bil, og få en enklere hverdagsreise.

Tekst og foto:
Inger Hanne Vikshåland
Stavanger kommune

- Et mobilitetspunkt er et sted der du kan veksle mellom ulike mobilitetsformer som bysykkel, delingsbil, buss eller sparkesykkel, sier prosjektleder Imme Dirks Eskeland i kommunens miljøavdeling. Du tar kanskje bussen til Hillevåg, men så skal du videre til Åsen på jobb. Da kan det være praktisk å reise videre på en bysykkel eller el-sparkesykkel, legger hun til.

Prosjektet er finansiert av Klimasatsmidler fra Miljødirektoratet og er et samarbeid mellom avdelingene Miljø, Park og vei, Smartby, Byutvikling, områdeløftet i Hillevåg, Kolumbus og Bilkollektivet.

Mobilitetspunkt STVG 2
Prosjektleder Imme Dirks Eskeland holder opp mobilitetspunkt-skiltet. Foto: Inger Hanne Vikshåland

Klimatiltak

Mobilitetspunkt i kommunedelene er ett av flere tiltak i Klima- og miljøplanens handlingsplan for å øke klimavennlig mobilitet. Basert på læringen gjennom testen på Hillevåg torg dukker det opp flere mobilitetspunkt i Stavanger dersom prosjektet lykkes.

- Flere store byer jobber med å etablere mobilitetspunkt som et klimatiltak. Både Oslo, Bergen og Bremen (Tyskland) har delt nyttige erfaringer med oss, sier Dirks Eskeland.

Teste, justere og forbedre

- Det er mye vi ikke vet, så det er viktig at vi tester i reelle omgivelser. Det sier Ingjerd Jevnaker Straand som jobber som tjenestedesigner i kommunens smartbyavdeling. Sammen med Dirks Eskeland og de andre partnerne prototyper de nå et mobilitetspunkt på Hillevåg torg.

I tillegg til ulike mobilitetsformer skal de også teste om skiltingen er forståelig. De oppfordrer naboer og andre interesserte til å teste det nye mobilitetspunktet og gi tilbakemeldinger på opplevelsen.

- Bysyklene er allerede på plass, og snart har vi to elbiler fra Bilkollektivet også. Sammen med busstoppet ved hovedveien, sykkelparkering og el-sparkesykler begynner det å bli bra, smiler prosjektlederen.

Hillevåg torg som arena for testing

Valget av testarena falt på Hillevåg torg på grunn av sin nærhet til boliger, arbeidsplasser, eksisterende kollektivtrafikk, parkeringsplasser og lademuligheter.

Saken er hentet fra Stavanger kommune sine hjemmesider.