Sol- og vindkraftdilemma

Illustrasjon fra Dall-E. Prompt: En illustrasjon som viser dilemmaet med å utvikle sol- og vindkraft på bekostning av naturen

Energi / NKF

– Det er viktig at kommunene involveres på en god måte

Tidlig i februar inviterte KS til ordførermøte med Energiminister Terje Aasland. Webinaret dekket både muligheter og utfordringer med energi de kommende årene. – Det er viktig at Energiministeren samler innsatsen, men jeg tror vi trenger enda flere verktøy i kassa om ikke lokaldemokratiet skal fortsette å bygge ned naturen, sier NKF-direktør Kirsti Kierulf. 

Energiminister Aasland tok frem blant annet energieffektivisering, vind-, sol- og vannkraft under seansen. NKF-direktør Kirsti Kierulf berømmer både ministeren, KS-leder Gunn Marit Helgesen og møteleder, fungerende direktør i KS, Helge Eide, for gode presiseringer og inspirasjon under seansen. 

– Det er bra at departementet peker på kommunens viktige rolle, søker dialog og involverer kommunene, sier NKF-direktøren. 

Aasland og Eide
Energiminister Terje Aasland (t.v.) og fungerende adm. dir. i KS, Helge Eide under ordførermøtet. Skjermdump: Youtube

Bekymret for motsetningsforhold

Under webinaret understreket ministeren at kommunene spiller en sentral rolle i vindkraftprosjekter. Ved å gi kommunene beslutningsmyndighet, sikres det at vedtakene som tas er i tråd med lokalsamfunnets ønsker og behov. Energiministeren gjorde det klart at regjeringen ikke vil presse kommunene til å godta vindkraft, men heller ønsker å anerkjenne det krevende arbeidet som ligger i disse beslutningene. 

Med et potensielt bidrag på 23 millioner kroner til kommunekassen for hver TWh generert, fremhevet Aasland også de økonomiske insentivene kommunene har, til inntekter fra vindkraft gjennom grunnrentebeskatning. 

NKF-direktør Kierulf syns det er positivt at kommunene oppfordres til å sondere muligheten for større kraftprosjekter i egen kommune, men er samtidig skeptisk til hva dette vil gjøre med naturen. 

– Gjennom lovnader om penger i kassa, hører jeg at energiministeren ønsker å sette i gang disse prosjektene så snart som mulig for å møte fremtidens energibehov. Jeg er heller usikker på hva dette skal gjøre med naturen. Kommuner som kan øke inntektene sine med millioner av kroner kommer det til å bli vanskelig for lokalpolitikere å si nei til nedbygging av natur, forklarer Kierulf, som presiserer at intensjonen naturlig nok ikke er å bygge ned naturen. 

Kirsti Kierulf er administrerende direktør i NKF. Foto: Chris Caspersen
Kirsti Kierulf er administrerende direktør i NKF. Foto: Chris Caspersen

Sol og energieffektivisering

Aasland identifiserte solkraft som et område med mindre konflikt, og energiministeren indikerte en plan om å styrke kommunenes rolle i konsesjonsprosessen for solenergiprosjekter. Med en kommende rapport fra NVE, ser regjeringen for seg at kommunene kan utnytte potensialet i solenergi, spesielt på kommunale bygg, for å fremme en mer bærekraftig energiproduksjon. 

RME har i etterkant av seansen også kommet med en anbefaling om å kunne dele strøm på tvers av eiendommer. – Etter at vi i fjor begynte å påpeke hullene i regelverket, som hemmer at man kan dele overskuddstrøm på tvers av gårds- og bruksnummer, er det gledelig å se at RME tar tak i dette, forteller NKF-direktør Kierulf. Hun presiserer at det er et steg i riktig retning, men at det fortsatt kan gjøres enklere. 

– Kommunene trenger mulighet til å kunne dele overskuddssenergi på tvers av kommunale bygg i hele kommunen, forklarer Kierulf. Dette må ligge til grunn dersom vi skal få fart på sol- og vindkraft på offentlige tak og fasader. 

Energiministeren viste også til handlingsplanen for energieffektivisering som ble lagt frem i høst, og understreket betydningen av å spare energi for å redusere strømkostnadene. Med styrket støtte til ENOVA og Husbanken, er målet å forbedre energieffektiviteten i kommunale bygg og boliger, og å utnytte ENØK-potensialet i hele kommunen. 

Opptak av webinaret kan du se på KS sine hjemmesider.

Skjermbilde fra kurset.
Skjermbilde fra kurset.

Energieffektivisering på NKF Læring

I etterkant av webinarserien Energi til fredagskaffen som NKF arrangerte i samarbeid med NVE og KS er det utarbeidet et eLæringskurs, som ligger fritt tilgjengelig på NKF Læring.

Dersom du gjennom din kommune har Microsoftbruker, kan du logge inn på NKF Læring og ta kurset, helt gratis.

www.kommunalteknikk.no/læring