rapport

NKF bygg og eiendom

- Kommunene må bidra til gode boliger for eldre

Kommunene må ta ansvar for å legge til rette for aldersvennlige boliger. En ny rapport fra NOVA som presenteres på Boliger for fremtiden 6. februar  tyder på et det er uutnyttet potensial. Få kommuner stiller krav om å bygge alt på ett plan.

-Kommunene kan være mer aktive i boligplanleggingen i møtet med en aldrende befolkning, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Det er et ønske fra regjeringen at eldre skal bo hjemme lengst mulig. Da trenger vi boliger som gjør at eldre kan leve aktive og selvstendige liv.

- Regjeringen vil bruke Husbanken aktivt i arbeidet med å tilrettelegge for at eldre skal kunne bo hjemme lenger. Vi har et forslag om nye regler for lån fra Husbanke på høring, sier statsråden. Lån fra Husbanken skal gi samfunnet enda bedre boligkvaliteter, blant annet for eldre.

Reguleringsplan og veiledning

Kommunene kan stille krav om å bygge tilgjengelige eneboliger og rekkehus. I reguleringsplanen kan kommunene stille krav om at alle hovedfunksjonene (kjøkken, bad, stue og soverom) skal være på ett plan. En undersøkelse rettet mot kommunene tyder på at få bruker dette virkemiddelet på en bevisst og systematisk måte. 76% av kommunene svarer at de ikke vet om kravene blir stilt, og 18% svarer at de ikke stiller krav i det hele tatt

Boligeen må være tilpasset eldre menneskers behov. Det må bygges om bad, fjernes terskler, og trinnfri vei og inngangsparti til boligen. Dette er blant de viktigste tiltakene. Rapporten tyder også på at mange eldre ikke vet hvor de skal henvende seg for råd om ombygging og rehabilitering for å tilpasse boligen. Ein av fire kommuner gir slik veiledning. En av seks gir veiledning til utbyggere, borettslag og sameier.

Rapporten undersøker også hvordan byggenæringen vurderer sine egne bidrag og rammevilkår for bygging av mer aldersvennlige boliger. 26% av kommunene rapporterer at de bygger leilighetskompleks med fellesfunksjoner egnet for eldre. Samtidig mener mange at det er ulønnsomt.

- Det er viktig at også næringslivet tar et ansvar hjer, sier Mæland.

Du kan lese hele rapporten her. Du kan også høre hovedforfatter Jardar Sørvoll presentere rapporten på Boliger for fremtiden i Oslo 6. og 7. februar. Les hele programmet og meld deg på her!